Premijerno prikazan dokumentarni film Milana Pauna “Križ slobode – Od Kanfanara do Vukovara”

Foto: Ivan Matić

U Hrvatskom domu u Vukovaru danas je premijerno prikazan dokumentarni film redatelja Milana Pauna “Križ slobode – Od Kanfanara do Vukovara”.

Riječ je o filmu u čijem se središtu nalazi priča o dobro poznatom monumentalnom bijelom spomen križu koji se nalazi na ušću Vuke u Dunav, a gdje je postavljen prije točno 25 godina, što je bio i povod snimanja filma.

“Ideja je prvotna bila da se postavi na Ovčari. Međutim, kako je ideja toga križa, kao što na njemu i piše “Svim žrtvama za slobodnu Hrvatsku”, bila da bude posvećen svim žrtvama koje su kroz povijest stradale za Hrvatsku, postavljen je ipak na ušću Vuke u Dunav”, kaže redatelj Milan Paun, inače novinar Hrvatskog radija Vukovar.

“Htio sam zapravo snimiti svjedočenja ljudi koji su bili uključeni u izradu i postavljanje križa kako bismo zauvijek zabilježili povijesnu istinu da ju oni ne odnesu sa sobom na drugi svijet. Film je informativan i edukativan i nama danas pa vjerujem da će se prikazivati i generacijama koje dolaze iza nas”, navodi Paun dodajući kako su gledatelji imali prigodu saznati i kako križ koji se već punih 25 godina nalazi na ušću Vuke u Dunav nikada nije trebao biti postavljen u Vukovaru.

“Namjesto njega, tu se trebao nalaziti jedan drugi križ, koji je isklesan za Vukovar od crnog mramora. Bila je zamisao da, kada bude isklesan, prođe putem od Bleiburga pa duž cijele Hrvatske do Vukovara. Međutim, kada je došao do Đakova, tu je i zastao te stjecanjem određenih okolnosti i ostao u tome gradu”, kaže Paun.

Scenaristica filma je umirovljena vinkovačka novinarka Milka Vida.

Uoči premijere filma, filmsku ekipu, kipare i realizatore postavljanja križa u Vukovar primio je i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima.