Obilježena 25. obljetnica stradanja Bogdanovaca, otvoren i Spomen dom

BOGDANOVCI, Mještani Bogdanovaca, sela nedaleko od Vukovara, molitvom, paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca, obilježili su 25. godina od stradanja sela 1991. godine. O stradanjima mještana Bogdanovaca govori i da je selo branilo 200 branitelja, među kojima su uz mještane bili i pripadnici HOS-a, ZNG-a i policije, a da je smrtno stradalo 89 mještana i 40 branitelja sa strane. I danas se na popisu nestalih nalazi 20 mještana Bogdanovaca.

„Preživjeli branitelji imaju jako puno prijatelja kojih više nema među živima. Naša dužnost je govoriti o njima, dizati spomenika, a sve kako se njihova žrtva ne bi zaboravila“, rekao je zapovjednik obrane Bogdanovaca Ivan Matković Lasta.

U okviru programa obilježavanja obljetnice stradanja Bogdanovaca u središtu sela otvoren je i Spomen dom koji govori o stradanjima sela tijekom Domovinskog ali i 2. Svjetskog rata. Predsjednik Moto kluba Golubica iz Vukovara Nenad Barinić rekao je kako je taj klub inicijator projekta izgradnje Moto kluba, a da je realizacija projekta započela početkom ožujka ove godine.

„Kako je ideja nastala tijekom ove godine nismo mogli konkurirati na natječajima. Zato su nam pomogli prijatelji bajkeri iz moto klubova iz cijele Hrvatske. Pomogle su nam i neke općine i pojedinci. Neki su pomagali novčano, a neki doniranjem sredstava“, rekao je Barinić.

Spomen dom u Bogdanovcima sastoji se od dvije prostorije. U njima su postavljeni tematski određeni paneli, zemljovidi, razni dokumenti… Ispisana su i imena svih poginulih mještana Bogdanovaca, a postavljene su i njihove fotografije.

IVAN MATIĆ

Foto Ivan Matić