Kod Cerne u divljih labudova utvrđen visoko patogena influenca ptica

ZAGREB, CERNA, U Cerni, selu između Županje i Vinkovaca, u divljih labudova veterinari su utvrdili visoko patogenu influencu ptica (podtipa H5 N8). Iz ministarstva poljoprivrede RH ističu kako nađeni virus pripada soju za koji do sada nije utvrđeno da uzrokuje zarazu u ljudi. U priopćenju za javnost ministarstva, koji su i izvijestili o pojavi virusa, pojašnjava se kako  je influenca ptica vrlo kontagiozna virusna bolest peradi i drugih ptica koja se može manifestirati na različite načine, ovisno o sposobnosti virusa da uzrokuju bolesti (patogenost) i na pogođene vrste. Uz to prema svojoj patogenosti (sposobnosti da izazove bolest) virus influence ptica dijeli se na visoko patogeni virus IP (virusi koji se brzo šire i dovode do visoke stope smrtnosti i do 100% u roku od 48 sati) i nisko patogene viruse IP (virusi koji uzrokuju općenito blage simptome bolesti te lako mogu proći neotkriveni). Iz ministarstva navode i kako od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a  u pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti. Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove oboljenja te stoga predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad. Infekcija u ptica i peradi se širi preko iscjetka dišnog trakta, izmetom, lešinama uginulih ptica. Izmet oboljele ptice sadrži visoku koncentraciju virusa pa se njime može kontaminirati voda, oprema, krma, stelja, prijevozna sredstva, odnosno sve  što dođe u kontakt s takvim izmetom, tako da je mogućnost horizontalnog prijenosa velika.

„Sukladno važećem zakonodavstvu obveza posjednika životinja (svaka pravna ili fizička osoba koja je kao vlasnik, korisnik ili čuvar izravno odgovorna za zdravlje životinja) je prijava sumnje na bolest veterinaru. U slučaju primjećivanja uginuća većeg broja divljih ptica molimo da kontaktirate najbližeg veterinara ili Upravu za veterinarstvo i sigurnost hrane na e-mail: veterinarstvo@mps.hr. Pozivaju se posjednici peradi na odgovorno ponašanje i pridržavanje biosigurnosnih mjera u cilju sprječavanja unosa uzročnika infekcije u domaće peradi“, stoji u priopćenju ministarstva,

Znakovi karakteristični za bolest su iznenadna uginuća peradi bez kliničkih znakova bolesti, potištenost, nakostriješenost perja, značajan pad nesivosti i valivosti, loša  kvaliteta ljuske jajeta, kašalj, šmrcanje, sinusitis, disanje na otvoreni kljun, edem glave i vrata, cijanoza kreste i podbradnjaka, sitna točkasta krvarenja po sluznicama te potkožna krvarenja uočljiva u perjem  nepokrivenim područjima nogu kao i živčane smetnje (grčevi, kretnje u krug, paraliza, otežano kretanje).

IVAN MATIĆ