Nemanja Vidić pobjednik ovogodišnjeg plivanja za Časni križ u Trpinji

Foto: Ivan Matić

TRPINJA, Nemanja Vidić (22) iz Vukovara pobjednik je ovogodišnjeg plivanja za Časni križ na jezeru Panjik u Trpinji. Radi se o starom pravoslavnom običaju u okviru kojega se na veliki crkveni blagdan Bogojavljenje organizira plivanje za Časni križ.

“Vjeran sam vjeri i Bogu odan. Uživam u ovakvim manifestacijama. Prošle godine bilo je puno teže i hladnije. Mi smo inače svi prijatelji i međusobno smo povezani. Ovo mi je drugi put da plivam, ali se nadam da ću i ubuduće sudjelovati”, rekao je Vidić.

Na ovogodišnjem plivanju za Časni križ u Trpinji sudjelovalo je 20-ak mladih iz ovoga i okolnih sela kao i iz Vukovara. Organizatori navode kako je ovo treća godina za redom da se plivanje za Časni križ održava na ovome jezeru kod Trpinje.

„Danas proslavljamo praznik Bogojavljenja, odnosno događaj kada se Isus Krist krstio u reci Jordanu od strane Svetog Jovana, proroka, preteče i krstitelja. Naš narod i naša srpska tradicija su duboko prožeti kako Crkvom tako i običajima. Budući da je ovaj praznik povezan s vodom i krštenjem Isusa Krista, tako od davnina naša Crkva ovaj praznik povezuje s vodom, odnosno plivanjem. Ovaj praznik, događaj i tradicija se poštuje unazad tri godine ovdje u Trpinji. Ranije je plivanje za Časni križ bilo organizirano u drugim mjestima, tako da imamo jedan kontinuitet već dugi niz godina”, rekao je kaže jerej Srpske pravoslavne crkve u Trpinji Marko Šukunda.

Prema običajima Časni križ će biti do slijedeće godine i novog plivanja na čuvanje biti povjeren ovogodišnjem pobjedniku, odnosno Nemanji Vidiću.