Uoči sv. Vinka blagoslovljeni vinogradi na Vukovu

Foto: Đuro Karalić

ILOK, Vinkovo u Iloku i ove godine nudi pregršt zabave i razonode po principu za svakoga ponešto, a sve u trajanju od čak četiri dana. Središnji događaj bez sumnje je blagoslov vinograda povodom nadolazećeg blagdana sv. Vinka, zaštitnika vinara i vinogradara i kojim se označava početak nove godine u vinogradima. Iločki podrumi i ove su godine Vinkovo obilježili u svojim vinogradima na Vukovu, a čast da orežu prvi trs vinove loze pripala je zamjeniku ravnatelja Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo Borisu Puškari i iločkoj gradonačelnici Marini Budimir.

“U Iloku danas djeluje oko 20-tak vinara sa vlastitim podrumima i vjerujem da su pred ovim gradom i njegovim građanima bolji dani. Iločani od kada pamte žive od vinarstva i vinograda i polagano tu gospodarsku granu prepoznaje i turizam tako da je u našem gradu i sve više turista. Pozivam ljude iz Dalmacije da zimi, kada im je stanka turisitčke sezone, dođu u Ilok. Pomažući jedni drugima najviše ćemo učiniti jedni za druge i cijelu Hrvatsku”, poručila je gradonačelnica Marina Budimir u govoru na prigodnoj svečanosti kojoj je nazočio i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Galić je izrazio zahvalnost svim onim gospodarstvenicima koji unatoč poteškočama ulažu u proizvodnju i očuvanje radnih mjesta, a Iločanima poželio dobru 2018. vinogradarsku godinu. A prošla, 2017, godina, po riječima Juraja Mihaljevića, većinskog vlasnika Iločkih podruma bila je više nego dobra.

“Vina su prekrasna, a ima tomu i razlog. U zadnje dvije godine smo uložili više od 40 milijuna kuna samo u novu tehnologiju što je značajno pridonijelo i ovoj kvaliteti”, kazao je Mihaljević rekavši kako Iločki podrumi godišnje prodaju oko četiri milijuna litara vina od kojih dobar dio ide u izvoz, posebice u Japan koji je već nekoliko godina najznačajnije tržište za izvoz vina Iločkih podruma.

Nakon rječi blagoslova koje je izgovorio iločki župnik fra Ivan Utješinović, na ekonomiji Vukovo upriličeno je vinogradarsko druženje uz neizostavna jela s roštilja i vina Iločkih podruma. S posjetiteljima su se nakratko družili i sudionici ovogodišnjeg Pokladnog jahanja u Iloku, koji su projahali Ilokom. U nedjelju će se održati izbor najboljeg traminca, a na sam blagdan sv. Vinka, 22. siječnja, svi iločki vinogradari i vinari otvorit će svoje podrume posjetiteljima.