U Vinkovcima obilježen Međunarodni dan Roma

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Međunarodni dan Roma, koji  se obilježava 8. travnja u spomen na održavanje prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog od 8. do 12. travnja 1971. godine u Londonu, obilježen je u petak u Vinkovcima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno središnjeg križa na vinkovačkom Gradskom groblju.

Vijence su položili isvijeće zapalili predstavnici romske zajednice u Vukovarsko-srijemskoj županiji predvođeni Seljmanom Gušanijem te vukovarsko-srijemski župana Božo Galić i zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Ivan Bosančnić.

“Prije rata bilo nas je ovdje bilo oko 4.000, ali neimaština je i naše sunarodnjake otjerala izvan granica. Vinkovački Romi, kojih je stotinjak punoljetnih i koji uglavnom svi imaju svoje obrte, dobro žive i zadovoljni su. Međutim, u Vukovaru gdje je oko 150 punoljetnih Roma, naši sunarodnjaci su jadni i bijedni i žive od socijalne pomoći”, kazao je Seljman Gušani dodajući kako Romi u Vukovarsko-srijemskoj županiji nemaju problema u komunikaciji i odnosima s većinskim hrvatskim stanovništvom, a njihova djeca školuju se i obrazuju što je za Rome od iznimne važnosti.

Čestitajući pripadnicima romske zajednice Međunarodni dan Roma, župan Božo Galić ustvrdio je kako Vukovarsko-srijemska županija i romska zajednica u toj županiji imaju izvrsnu suradnju, a iako Romi nemaju svoje Vijeće nacionalne manjine, spremni su za razgovore i dogovore kako bi se još više unaprijedio njihov položaj u društvu.

“Kada god neka nacionalna manjina ima svoj dan volim reći kako je to dan koji obogaćuje Vinkovce jer svaka nacionalna manjina koja došla u Vinkovce dala je svoj obol da grad bude ovakav kakva je”, poručio je zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Ivan Bosančić.

Nakon polaganja vijenaca, župan Božo Galić upriličio je u maloj županijskoj vijećnici i prijem za predstavnike romske nacionalne manjine.