Vinkovci: Građanska inicijativa prikuplja potpise za peticiju za povratak općinskih sudova u Vinkovce i Županju

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Nakon što je prije petnaestak dana svjetlo dana ugledala inicijativa skupine građana Vinkovaca predvođena Nedom Brčić za ukidanje reogranizacije pravosuđa koja je provedena tijekom mandata ministra pravosuđa Orsata Miljenića, a koju pokretači ove inicijative smatraju štetnom i pogubnom po građane ali i pravosudni sustav, u središtu Vinkovaca je započelo potpisivanje peticije kako bi se reforma ukinula, a Vinkovcima se vratio Općinski sud.

“Dio sudaca i službenika iz Vinkovaca  upućen je na rad u Vukovar što uzrokuje znatne troškove kako za državni proračun, tako i za navedene suce i službenike, a veći dio svih predmeta koji se zaprimaju u Vinkovcima i Županji dodjeljuju se u rad sucima u Vukovaru. Nadalje, svi kazneni predmeti su dodjeljeni u rad sucima u Vukovaru što ima za posljedicu da svi okrivljenici,  svjedoci i drugi sudionici u postupku – odvjetnici, dio sudaca, te zamjenici općinskog državnog odvjetnika svakodnevno moraju putovati iz Vinkovaca i Županje u Vukovar na rasprave, što iziskuje više vremena svim sudionicima postupka, te siromaši građane zbog povećanih troškova putovanja koje imaju zbog nazočnosti raspravama, a time i troškova postupaka kako na teret stranaka, tako i na teret državnog proračuna”, pojašnjava Neda Brčić u ime građanske inicjative.

Po njezinim riječima, građanska inicijativa uputila je poziv svim političkim opcijama u gradu na Bosutu da podrže namjere inicijative, a dok su novinari uzimali izjavu, potpise na peticiju stavili su i zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Ivan Bosančić i predsjednik vinkovačkog HSLS-a Senko Bošnjak.

“Ova je inicijativa vrlo važna, ne samo za sud koji će se morati vratiti u Vinkovce, već i zbog svih ostalih građana Vinkovaca. Ova inicijativa mora pokazati i da centralizacija nije dobra te da treba ići prema decentralizaciji”, kazao je Bosančić.

Neda Brčić je također kazala kako svi pričaju o projektu Slavonija, a ona smatra kako inicijativa o povratku Općinskog suda u Vinkovce ali i Županju, mora biti sastavni dio toga projekta uz proglašavanje cijele Vukovarsko-srijemske županije područjem posebne državne skrbi. Navela je kako će se peticija ovoga vikenda potpisivati u Vinkovcima, a idućega vikenda u Županji te će biti upućena mjerodavnim institucijama.