Obnova Vodotornja gotova krajem ove ili početkom iduće godine

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, S ciljem transparentnosti projekta gradonačelnik Vukovara Ivan Penava predstavio je do sada učinjeno u obnovi vukovarskog Vodotornja. Podsjetio je i kako je u okviru akcije prikupljanja sredstava za obnovu ovoga simbola Vukovara prikupljeno oko 18,5 milijuna kuna. U akciju se uključilo oko 6.000 fizičkih i pravnih osoba, a uračunato su i prikupljena sredstva osigurana kroz oko 300.000 telefonskih poziva.  Vlada RH za potrebe obnove Vodotornja uplatila je dodatnih 18,5 milijuna kuna. Po riječima Penave projekt obnove Vodotornja iznosi oko 26 milijuna kuna bez PDV-a.

„Radovi bi trebali biti završeni, a objekt otvoren za građane krajem tekuće ili početkom iduće godine“, rekao je Penava.

Pojasnio je i kako je projekt obnove podijeljen u tri faze. Prva faza odnosi se na građevinske radove na obnovi samoga objekta za što je do sada utrošeno oko 5,5 milijuna kuna. Druga faza predviđa izgradnju ugostiteljskog objekta, amfiteatra, dječjeg igrališta i hortikulturalno uređenje. Troškovi te faze procijenjeni su na 8,8 milijuna kuna. Do kraja mjeseca biti će završen i projekt treće faze koja predviđa unutarnje uređenje objekta.

Glavni inženjer tvrtke Planuim Boris Benić kaže kako se radi o iznimno zahtjevnom projektu koji zahtijeva punu angažiranost, iskustvo i znanje djelatnika spremnih da rade na velikim visinama. Do sada su izvršeni radovi na obnovi postojeće konstrukcije u okviru čega je obavljen posao rasčišćavanja. Uklonjen je i čelični vodospremnik težak 120 tona. Dodana je i dodatna te vršeno  injektiranje pukotina kako bi se sanirala i ojačala postojeća armirano betonska konstrukcija. Vrši se ugradnja i nove čelične konstrukcije, a u tijeku je izvođenje radova i za ugradnju panoramskog dizala koje će se nalaziti s vanjske strane objekta. Ugrađuje se i čelična konstrukcija za potrebe postavljanja memorijalne staze, čeličnog stubišta i nove krovne ploče.