Josić: Sramotno je što se 27 godina od zločina na Ovčari podiže samo jedna kaznena prijava

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Nakon što je prošloga tjedna podignuta kaznena prijava protiv Spasoja Petkovića Štuke, koji se sumnjiči za ubojstva na Ovčari u studenom 1991. godine, oglasio se i Savjet za branitelje gradonačelnika Vukovara. Predsjednik Savjeta Tomislav Josić rekao je kako je sramotna činjenica što što hrvatsko pravosuđe, na čelu s Ministarstvom pravosuđa i Državnim odvjetništvom, 27 godina od počinjenog ratnog zločina podiže samo jednu kaznenu prijavu.

„Trebali su učiniti puno više, a čekali su više od četvrt stoljeća kako bi podigli kaznenu prijavu protiv jednoga počinitelja dok su nalogodavci ponovno pošteđeni. Ovim činom Hrvatska država zlodjela počinjena na Ovčari proglašava tek slučajnim istupom nekolicine pijanih četnika dok je zapravo riječ o pomno osmišljenom zločinu naloženom od samog vrha JNA i vodstva Srbije“, rekao je Josić.

Smatraju i kako je sramotno što je za zločine počinjene na Ovčari osuđeno samo osmero počinitelja među kojima nije niti jedan nalogodavac.

„Nitko od pripadnika zapovjedništva bivše JNA, KOS-a i drugih službi odgovornih za agresiju na Vukovar nije osuđen. Takva presuda skida odgovornost s Republike Srbije i JNA te zločin na Ovčari postaje slučajno zlodjelo paravojnih i razbojničkih skupina što ne možemo prihvatiti kao istinu“, istakao je Josić.