Kata Krešić: Za Dan sjećanja ostanite u svojim domovima i zapalite svijeću. Na takvo nas ponašanje obvezuje žrtva branitelja za Vukovar i slobodnu Hrvatsku

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije Kata Krešić pozvala je danas građane da zbog pogoršane epidemiološke situacije i velikog broja novooboljeli, posebice zadnja dva tjedna u Vukovaru, 18. studenoga ne dolaze u Vukovar već poštovanje prema žrtvi toga grada odaju paljenjem svijeće u svojim domovima krugu obitelji.

“Na takvo nas ponašanje obvezuje žrtva branitelja za Vukovar i slobodnu Hrvatsku”, poručila je Krešić dodajući kako je na području Vukovarsko-srijemske županije epidemiološka situacija ozbiljna.

Po njezinim riječima, u posljednjih 14 dana samo u gradu Vukovaru registrirano je više od 220 novooboljelih, a u zadnjih sedam dana, više od 140, što čini udio od oko 25 posto u ukupno oboljelim osobama u tom razdoblju u Vukovarsko-srijemskoj  županiji.

“U zadnjih 14 dana on je iznosio u prosjeku 30 posto, međutim ono što zabrinjava je da je u zadnjih sedam dana udio pozitivnih u ukupnom dijelu tesiranih osoba iznosio 36 posto u odnosnu na 28 posto u tjednu prije”, kazala je.

Po njezinim riječima, činjenica da među oboljelima jako puno ima onih sa nepoznatim izvorom zaraze upozorava na izrazito prisutan horizontalni prijenos virusa i na vrlo lako zaražavanje, naručito na mjestima okupljanja.

“I zato, s epidemiološkog aspekta molimo osobe da ne odlaze na mjesta okupljanja, a kada je riječ o Danu sjećanja na žrtve Vukovara, molimo građane da ostanu kod svojih kuća, zapale svijeće i izlože ih u prozorima i dostajanstveno u krugu obitelji odaju pijetet i počast našim poginulim braniteljima i žrtvama Vukovara”, poručila je Kata Krešić.