I škole iz Vukovarsko – srijemske županije dio su eksperimentalnog programa cjelodnevne nastave

Foto: Osnovna škola Antuna Gustava Matoša

VUKOVAR, S početkom nove školske godine u Hrvatskoj je započela i provedba eksperimentalnog programa cjelodnevne nastave koji se provodi u brojnim školama. Dio ovoga programa je i nekoliko škola s područja Vukovarsko – srijemske županije koje su odmah s prvim danom škole započele i s provedbom programa. Jedna od škola koje su dio ovoga programa je i Osnovna škola Antuna Gustava Matoša iz Tovarnika.

„Mislim da će ovaj program jako puno donijeti i djeci, i roditeljima, a samim tim i zaposlenicima škole iako ćemo prave rezultate znati nakon četiri godine kada završi program. U program smo ušli s najboljom vjerom za našu djeca koja su nam na prvom mjestu“, rekla je ravnateljica škole Ljiljana Bandić.

Govoreći o programu kaže kako su do sada dobili određena sredstva za operativne troškove ali i da će kao dio programa dobiti 232.000 eura. Ta sredstva će im biti doznačena kada prođe javna nabava za sve što su planirani. Prema njenim riječima sredstva planiraju utrošiti u poboljšanje uvjeta za boravak djece u školi  i nabavku sredstva koja do sada nisu imali. Cilj im je da djeca iz ove škole imaju iste uvjete, ako ne i bolje, kao djeca u gradovima. U ovoj školi djeca već 7-8 godina imaju kuhane obroke, a sada će imati i kuhani doručak i ručak. Uz postojeću zaposliti će još jednu kuharicu, a imaju osigurano i 32.000 eura za modernizaciju kuhinje. Govoreći o prednostima programa Bandić kaže kako će im on omogućiti i zapošljavanje pedagoga na puno radno vrijeme, što smatra izuzetno važnim, kao i još jednog kineziologa. Tu je i prednost da roditelji neće morati izdvajati sredstva za nabavku školske opreme, udžbenika, radnih bilježnica, mapa… Po riječima Bandić nitko od djece za sada se odustao od vjeronauka ali će djeca koja do sada nisu pohađala te sate sada imati predmet Svijet i ja. Najavljuje i kako će učenici ići organizirano u kazalište i knjižnicu u Vukovar ili Vinkovce, a najavljuje i uvođenje izvanškolskih aktivnosti poput juda, tenisa i tamburice. Rekreacijsku pauzu osmišljavati će nastavnici, a očekuje se i nabavka modularnog namještaja.

„Eksperimentalni program je nešto novo i mislim dobro. Treba znati da on donosi i povećanje sati ali to nije radi gomilanja gradiva jer ono ostaje isto. Sada će djeca imati priliku da s učiteljima dodatno porade na nekim dijelovima gradiva. Dolaskom kući roditelji neće morati baviti se sa školskim obvezama sa svojom djecom“, zaključila je Bandić.