Fotograf Zvonimir Tanocki predstavio monografiju “Poplava 2014”

Foto: Đuro Karalić

Vinkovački fotograf, Zvonimir Tanocki predstavio je večeras u velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima monografiju “Poplava 2014”, koja sadrži gotovo 200 autorskih fotografija koje je Tanocki snimio 2014. godine tijekom katastrofalne poplave u županjskoj Posavini u kojoj je sudjelovao kao pripadnik Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

“Moj angažman započeo je dan ranije, 16. svibnja u Gunji gdje smo stanovnicima Ulice hrastova, koja je već bila poplavljena zaobilaznim vodama, dostavljali potrebne potrepštine”, prisjetio se Zvonimir dodajući kako je za dvadesetak dana provedenih u Cveferniji tijekom poplave snimio više od 2000 fotografija od kojih je 190 uvrstio u monografiju.

“Riječ je o fotografijama od kojih su neke nagrađivane na domaćim i međunarodnim fotografskim izložbama, a na kojima je u prvom planu čovjek. Bila mi je namjera fotografijom opisati sve one hrabre ljude, od stradalnika koji su u poplavi izgubili sve, do onih koji su sudjelovali u spašavanju ljudi i imovine”, kazao je.

O monografiji, sadrži 128 stranica, prevedena i na engleski i tiskana u vlastitoj nakladi, govorili su i župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić i Tihomir Marojević iz Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, koji je bio recenzent na knjizi.

“Puno je bilo problema oko same obnove, od toga da je nešto kasnilo do toga koliko je nešto koštalo, ali uspjelo se stradalo područje obnoviti. Mogu reći da je najveći dio stradalog područja u poplavi danas obnovljen, ali loše je to da je jedan dio tamošnjeg stanovništva nakon katastrofe zauvijek napustio svoje domove. Zbog toga sam tužan iako svjestan da svaka tragedija ili prirodna katastrofa donosi takav rezultat”, kazao je župan Dekanić u izjavi novinarima uoči predstavljanja monografije odgovarajući na novinarska pitanja.

Predstavljanju je nazočan bio i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić koji je monografiju Zvonimira Tanockog ocijenio kao važan doprinos sjećanju na te tragične dane kada je 17. svibnja 2014. godine Sava poplavila dio županjske Posavine nanijevši katastrofalne štete ponajviše Gunji, Rajevom Selu i Račinovcima. U poplavi su izgubljena i dva života.

Zvonimir Tanocki (1960.) izlagao je do sada na više od 300 grupnih i 50 samostalnih izložbi fotografije. Autor je i koautor većeg broja monografija. Ilustrirao je svojim fotografijama postave muzeja, poslovne i javne prostore, sajmove, naslovnice magazina. danas živi i radi u Vinkovcima kao samostalni umjetnik fotograf.