Penava: Kroz Intervencijski plan realiziramo neke od kapitalnih projekata Vukovara

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Trenutačno stanje i dinamika ostvarivanja Intervencijskog plana grada Vukovara bila je tema današnje konferencije za novinare na kojoj su govorili gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i direktorica Razvojne agencije Vukovar Vedrana žilić.

Govoreći o Intervencijom planu Penava je rekao kako se radi o složenom i sveobuhvatnom projektu koji je podijeljen na dva osnovna pravca. Jedna je struktura Europskog fonda za regionalni razvoj iz kojega povlačimo 150 milijuna kuna, a druga je komponenta Europski socijalni fond iz kojega povlačimo 30 milijuna kuna.

„Putem ovoga smo programa izgradili novu Gradsku tržnicu i Centralnu kuhinju za prehranu djece u vrtićima. Trenutno smo u fazi realizacije najvećih kapitalnih investicija na području grada Vukovara, a riječ je o Radničkome domu u Borovu naselju u kojega će se preseliti Veleučilište Lavoslav Ružička čija je investicija vrijedna oko 75 milijuna. Za 2-3 mjeseca kreće i obnova nogometnog stadiona u Vukovaru, vrijednosti 14 milijuna kuna. Cijeli će kompleks, uz već postavljenu atletsku tartan podlogu dobiti novu modernu vizuru, sadržaje i postati novi moderan atletsko-nogometni stadion na zadovoljstvo svih građana i onih koji ga koriste“, rekao je Penava.

Dodao je i kako je raspisana i Javna nabava za financijski najzahtjevniji projekt vrijedan više od 110 milijuna kuna, odnosno izgradnju Ekonomske škole. Izvođač radova na izgradnje nove škole trebao bi biti poznat u rujnu. Za Projekt Adica završena je prva faza, odnosno izrada dokumentacije, ali zbog situacije vezane uz koronavirus i situacije na tržištu projekt je u fazi čekanja i promatranja. Dio projekta su i manji projektni prijedlozi poput dodjele bespovratnih sredstava poduzetnicima te projekt Jačanja kapaciteta Intervencijskog plana grada Vukovara što je također u fazi realizacije.

Direktorica Razvojne agencije Vukovar Vedrana Žilić pojasnila je kako razine vrijednosti projekata u odnosu na prvotni plan su se povećale tako da će Vukovar uz 180 milijuna kuna koje dobiva iz EU fondova još potrebnih 70 milijuna kuna nadoknaditi iz drugih izvora financiranja.

„Brojni su i drugi benefiti Intervencijskog plana putem kojega će do 2023. Godine biti zaposleno preko 60 osoba, u ispostavi svojih roba i usluga sudjeluje 200 poduzetnika, 5.000 osoba, djece i mladih, sudjeluje u aktivnostima, a 20 poduzetnika ostvarit će potporu iz poziva Razvoj poduzetništva u gradu Vukovaru. Uz to izgrađena je infrastruktura i novi sadržaji“, rekla je Žilić.