Dražen Živić: Vukovar i dalje bilježi pad broja stanovnika ali se u posljednje tri godine bilježi usporavanje

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Povodom obilježavanja Dana Grada Vukovara u vukovarskom Područnom centru Instituta Ivo Pilar održana je tribina pod nazivom “Znanstveni susreti u Institut Pilar”. Središnja tema bila je “Aktualni demografski i migracijski trendovi/izazovi u Gradu Vukovaru – ima li razloga za demografski optimizam” o čemu je govorio demograf Dražen Živić, znanstveni savjetnik u trajnom izboru i pomoćnik ravnatelja Instituta Pilar za znanstvenoistraživačku djelatnost.

Živić je govoreći o ovoj temi rekao kako demografsko stanje u Vukovaru baštini brojne negativne utjecaje iz prethodnih razdoblja i to ne samo iz Domovinskoga rata, kako se misli, nego su se prvi lošiji demografski pokazatelji javili i godinama ranije. Istakao je i kako demografski parametri u Vukovaru nisu povoljni.

“Dugoročni je trend snižavanja nataliteta, jačanja iseljavanja, a ekonomska, dobna i spolna struktura stanovništva je nepovoljna. Stoga imamo upaljen svojevrsni alarm”, istakao je Živić.

Dodao je kako Vukovar nije izuzetak, odnosno da u cijeloj Europi se pokazuju zabrinjavajući demografski trendovi. Pojasnio je kako Vukovar gubi stanovništvo i dalje te da se taj trend ne zaustavlja ali i da je u posljednje tri godine zabilježeno usporavanje.

“Prema službenim podatcima za to razdoblje imamo nešto više useljenih u Vukovar nego iseljenih. To su elementi bez kojih ne možemo govoriti o demografskoj revizalizaciji. Ukoliko bismo uspjeli donekle popraviti i pitanje reprodukcije stanovništva, jer nam je natalitet prilično nizak, tada bismo kroz neko vrijeme mogli govoriti o pozitivnim trendovima”, rekao je Živić.

Inače, prema službenim podacima Vukovar je pred početak Domovinskog rata imao oko 47 tisuća ljudi da bi posljednji popis stanovništva rekao da u Vukovaru živi 23.135 stanovnika. Vukovarci koji žive u gradu smatraju kako je ta brojka i manja. Posebno zabrinjava dobna struktura stanovništva.