Županija i u 2023. financijski podupire razvoj i unaprjeđenje lovstva

Foto: VSŽ

Vukovarsko – srijemska županija raspisala je Javni poziv za dodjelu potpora za razvoj i unapređenje lovstva u 2023. godini, gdje je 49 prijavitelja ispunilo sve tražene uvijete i ostvarilo potpore u ukupnoj vrijednosti 39.301,73 eura.

Potpisivanje i uručivanje ugovora upriličeno je u prostorijama Lovačkog saveza Vukovarsko – srijemske županije gdje je domaćin, predsjednik Blaženko Bajić pohvalio suradnju Saveza i Županije te istaknuo svoje zadovoljstvo brojem odaziva udruga.

Suradnju Županije i Saveza pohvalio je i župan Damir Dekanić rekavši kako upravo naša županija može poslužiti kao ogledni primjer: „Jedna od potpora koju smo prvi krenuli provoditi i koju svi uzimaju za primjer je plaćanje odstrela čaglja i predatora lisice. Imamo brojne upite drugih županija o načinu provođenja mjere, što nas veseli i što nam je pokazatelj da radimo dobro i kvalitetno“, kazao je župan Dekanić.

Po njegovim riječima, financijska potpora stiže kontinuirano, rezultati su vidljivi, smanjuje se broj predatora, a bilježi povećanje broja sitne divljači. „Mislim da uspijevamo. Uskoro ćemo objaviti Javni poziv za lovnogospodarske i lovnotehničke objekte. Kontinuirano ulažemo u lovstvo, radi se s udrugama, a ono što je najvažnije, rezultati su itekako vidljivi“, ocijenio je župan.

Po mišljenju zamjenika pročelnice Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko – srijemske županije Krunoslava Buhača, na terenu je prepoznata alarmantna situacija potrebe za smanjenjem brojnog stanja predatora, čagljeva i lisica, što se financira s odstrelom, odnosno 40 eura po repu čaglja i 10 eura po repu lisice. “Usporedno kako se radi na izlučivanju predatora radi se i na ubacivanju plemenite divljači, odnosno povećanju brojnog stanja glavne vrste divljači, fazana i zeca – gdje bilježimo pozitivan trend“, ustvrdio je.

Foto: VSŽ