Hrana koju, radi zdravlja, ne smijete podgrijavati

Foto: Pixabay

Svakodnevne obveze i sve brži način života s kojim se suočavamo rezultirao je i brojnim promjenama u ishrani ori čemu bi ipak trebali obratiti pažnju na neke stvari kako ne bi naštetili svome zdravlju. Jedna od njih je i podgrijavanje hrane kako se ne bi hrana bacala i ubrzala priprema objeda. Stručnjaci navode kako bi pri tome trebali pripaziti na neke namirnice koje nikako ne bi trebali podgrijavati jer na taj način mogu postati toksične.

Špinat

Špinat nije poželjno naknadno podgrijavati tako da ga trebate jesti odmah nakon pripremanja. Sadrži dosta nitrata koji se zagrijavanjem pretvaraju u nitrite, a oni su kancerogeni za ljudski organizam.

Gljive

Gljive također treba jesti dok su svježe pripremljene ili ih jesti hladne ukoliko ih ostane nakon nekoga od objeda.  Ako jedete podgrijane gljive moguće da uzrokuju probleme s srcem i probavom.

Krumpir

Krumpir podgrijavanjem gubi nutritivna svojstva, a najnovija istraživanja pokazala su kako je krumpir najzdraviji kuhan, ali i ohlađen. Tada u krumpiru dolazi do povećanja udjela otpornog škroba koji ima probiotsko djelovanje.

Jaja

Jaja na omlet ili kuhana također ne smiju se podgrijavati i jesti jer mogu biti toksična.

VEČERNJI.HR/IVAN MATIĆ