15 trikova koji će vam pomoći da preživite cvatnju ambrozije

Radi najrazličitijih alergena raširenih svuda oko nas, pa i u našim domovima, stotine milijuna ljudi širom svijeta gotovo svakodnevno imaju velike zdravstvene probleme. Jedna od najčešćih je alergija na ambroziju koja je prilično raširena i u našim krajevima. Upravo zato dnevni list 24 sata objavio je tekst s 15 trikova kako što lakše preživjeti alergiju na ambroziju.

1.Držite zatvorene prozore u vrijeme sezone cvatnje ove biljke.

2.Planirajte vanjske aktivnosti ovisno o tome kolika je koncentracija peludi u zraku (koncentracija peludnih zrnaca najviša je ujutro i prijepodne, a najmanja nakon kiše), a tijekom najgorih dana izbjegavajte aktivnosti na otvorenom.

3.Ne konzumirajte namirnice koje imaju križnu reakciju s antigenima peluda ambrozije (pelud ambrozije i konzumacija banane, čaja od kamilice, krastavca, artičoke, kivija, dinje, lubenice, sucokreta; ili pelud pelina i konzumacija celera, peršina, jabuke, kivija, kikirikija, lješnjaka, suncokreta).

4.Uređujte svoje vrtove i travnjake.

5.Ne ignorirajte ambroziju nego je iščupajte ako pronađete stanište ili nazovite nadležne institucije.

6.Vitamin E iz integralnih žitarica i orašastih plodova te sjemenki uljarica ima antihistaminska i antialergijska svojstva. Pojačajte njihov unos, to će pomoći u smanjenju simptoma alergije.

7.Redovito četkajte i perite kućne ljubimce jer oni također skupljaju pelud.

8.Kad je moguće, boravite u zatvorenim i klimatiziranim prostorima.

9.Slobodno vrijeme provodite u planinama ili na moru (iznad 1000 metara nadmorske visine), jer nema zagađenja i cvatnje.

10.Za vjetrovitih dana ostanite kod kuće. Kad izlazite, nosite sunčane naočale i šešir da zaštitite oči i lice od alergena.

11,Perite kosu svaki dan nakon povratka kući, a što češće i ruke.

12.Presvucite se nakon dolaska kući i perite odjeću u perilici. Ne sušite rublje izvan kuće.

13.Češće mijenjajte jastučnice, redovito usisavajte prašinu i tapecirani namještaj; redovito čistite ili uklonite tepihe.

14.Prije izlaska iz kuće sluznicu nosa namažite nevenovim uljem da biste je zaštitili od utjecaja alergena.

15.Preventivno uzimajte veću količinu vitamina C, kroz sokove limuna, jabuke i bazge. Vitamin C djeluje detoksikacijski i kao antihistaminik te podiže imunitet. Osim toga, pojačava resorpciju kalcija te njegovo djelovanje. Neizostavni dio terapije protiv peludne hunjavice su i šumeće tablete kalcija.

24.SATA/IVAN MATIĆ