Gradsko vijeće Vukovara jednoglasno protiv izgradnje Višenamjenskog kanala Dunav-Sava

VUKOVAR, Članovi Gradskog vijeća Vukovara usvojili su na tematskoj sjednici Zaključak kojim su se snažno usprotivili izgradnji Višenamjenskog kanala Dunav – Sava. Vukovarski vijećnici, koji su jednoglasno donijeli takav Zaključak, protiv su i izgradnje Transportno-logističkog centra „Vuka“ i Bazenske luke Bršadin. Za sve te dijelove projekta vijećnici su poručili da nisu dobro došli u Vukovaru. U uvodnoj riječi vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao je kako Vukovar, ali ni Vukovarsko-srijemska županija, nemaju nikakve koristi. Pojasnio je i da bi s izgradnjom Kanala Grad Vukovar počeo odumirati jer bi Luka Vukovar izgubila na značenju. Kako je rekao Grad Vukovar bio bi podijeljen na dva dijela, a Luka bi bila izmještena 9 kilometara u unutrašnjost.

„Iznimno sam zadovoljan što  su sve političke opcije koje participiraju u Gradskom vijeću prepoznale da je Višenamjenski kanal Dunav-Sava, Transportno-logistički centar „Vuka“ i Bazenska luka Bršadin poguban za interese grada Vukovara i svih njegovih građana i da niti građani niti političke opcije koje ih predstavljaju u Gradskom vijeću, a niti ja kao gradonačelnik grada Vukovara neću dozvoliti da projekti koji su upereni protiv grada nastave s realizacijom“, rekao je Penava.

Dodao je kako je radi svega izgradnja Kanala protivna interesima Vukovara i Vukovaraca i da on, ovome dijelu županije, ne bi donio ništa dobroga. Ukazao je i na neke nejasnoće u do sada predstavljenim promo filmovima i prezentacijama prema kojima bi godišnje u novoj luci bilo pretovareno 4 milijuna tona tereta dok je prva brojka iznosila 7 milijuna tona tereta. Treba znati i da je od povratka, u 15 godina rada, u vukovarskoj luci pretovareno ukupno 5,4 milijuna tona tereta.

“Najveću korist od Kanala Dunav – Sava imala bi Bosna i Hercegovina i neke osobe koje imaju direktnu korist od njega. Poslije svega mi samo možemo postaviti pitanje Tko Vukovaru želi ukrasti Luku i Dunav. Postavlja se i pitanje tko stoji iza svega“, rekao je Penava ističući kako Grad Vukovar nema izbora nego da je ovo pitanje biti ili ne biti.

Kazao je i kako pri donošenju dosadašnjih planova u svezi izgradnje Kanala nisu uvažena mišljenja i primjedba Grada Vukovara i stručnjaka. Penava je najavio i da će Zaključak Gradskoga vijeća biti proslijeđen u ministarstva, Vladu, Sabor ali međunarodne institucije. Mišljenja su kako bi za Hrvatsku najpametnije i najjeftinije bilo zatrpati dio kanala koji je do sada iskopan.

Inače, ideja o izgradnji Kanala Dunav – Sava poznata je oko 300 godina. Njegova dužina iznosi 61,4 kilometra i proteže se od Slavonskog Šamca do Vukovara. U izgradnju Kanala trebalo bi uložiti oko 800 milijuna eura. U studiji se navodi kako bi Kanal doprinio povećanju broja zaposlenosti, uštedama u prometu brodova, kod navodnjavanja poljoprivrednih zemljišta i šuma…

IVAN MATIĆ

Foto Ivan Matić