Obilježen Dan antifašističke borbe

Foto: SDP Vukovar

VUKOVAR, Povodom obilježavanja Dana antifašističke borbe 22. lipnja 2023. godine rukovodstvo SDP-a Vukovar položilo je vijenac, zapalilo svijeću te odalo počast svim žrtvama fašizma na Trgu žrtava fašizma u Vukovaru. Iz SDP-a navode kako u današnje vrijeme, kada se povijest pokušava relativizirati, a omalovažiti antifašizam i njegove vrijednosti, važno je za napomenuti da suvremena Republika Hrvatska temelji svoj državnopravni kontinuitet i na odlukama Zemaljskoga antifašističkog vijeća narodnoga oslobođenja Hrvatske.

„Današnja RH kao demokratska država u svoj Ustav je unijela vrijednosti i tekovine antifašizma za koje držimo da ih je potrebno svakodnevno promovirati. Antifašizam je bio pokret nastao u cilju očuvanja demokracije i mira. Bio je to i ostao civilizacijski odgovor na sve veću opasnost od totalitarnog i antidemokratskog, antiliberalnog i zločinačkog nacizma i fašizma. U zapadnoeuropskim demokracijama antifašizam postaje temelj za dosljedno suprotstavljanje svim oblicima rasizma, ksenofobije, antisemitizma i mnogih drugih oblika diskriminacije. Mir, sloboda, solidarnost i suradnja antifašističke su vrijednosti koje su pobijedile ideologiju rasnih zakona i imperijalizma“, navode iz SDP-a.

Povodom obilježavanja Dana antifašističke borbe vijenac je podno križa žrtvama za slobodnu Hrvatsku, koji se nalazi na ušću Vuke u Dunav, položio i pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport i branitelje grada Vukovara Darko Dimić.