Ekstra kava – Piše: Gordana Ilić-Ostojić

Foto: Bubamara Vinkovci

Prema analizi Instituta za javne financije, među 40 najbogatijih općina i gradova Hrvatske, nijedna nije iz Slavonije. Vjerujem da takvo stanje stvari ne iznenađuje nikoga, posebice ne nas koji živimo na ovim prostorima. Statistički gledano, nismo baš jad i bijeda – ali blizu smo.

Svjesni smo toga da nam mladi odlaze. Svjesni smo i toga da je u Slavoniji sve manje prilika za rad i napredovanje. I u tom tmurnom okruženju – možda baš njemu usprkos! –  ovaj je tjedan pokrenuta kampanja koja će otvoriti 10 radnih mjesta za one najranjivije iz naših redova. Invalide.

U Hrvatskoj je 500.000 osoba s invaliditetom, a samo 2,4% njih je zaposleno. Ideja Udruge za osobe s invaliditetom Bubamara iz Vinkovaca jeste stvoriti uvjete za zapošljavanje 10 invalidnih osoba u projektu jedinstvenom u Hrvatskoj – ‘Buba Baru’, kafiću u kojem će vam kavu kuhati osobe sa Downovim sindromom. Jeste li posljednjih dana vidjeli na društvenim mrežama fotografije poznatih i nepoznatih, koji drže natpis ‘Podržite nas da otvorimo #BubaBar’? E, to je ta kampanja.

Žale mi se kolege novinari kako lome jezik na terminu ‘crowdfunding’, te da se mogla iznaći istoznačnica na hrvatskome jeziku. Ugrubo, crowdfunding se može prevesti kao ‘prikupljanje sredstava putem mase donatora’. Inicijalni Bubamarin cilj bio je prikupiti 10.000 dolara za adaptaciju prostora u centru Vinkovaca koji im je na korištenje dodijelila gradska uprava, ta za zapošljavanje 5 članova udruge. Donatorski udjeli su šaroliki – 5 dolara za kavu, 15 dolara za toplu čokoladu, 27 dolara za dvije kave i majicu… pa sve do 1000 dolara uz koje ide 6 noćenja u Vinkovcima i upoznavanje grada.

Prema podatcima dostupnima na stranici kampanje, do sada  se u istu uključilo 399 donatora, a zacrtani cilj dostignut je nakon samo tri dana. Obzirom da kampanja traje još 20 dana, Bubamara je odlučila nastaviti i prikupiti dodatnih 5.000 dolara, kojima bi se zaposlilo još pet osoba. Vjerujem da će i taj cilj dostići prije roka.

I zato, ako vam se sviđa ideja ovog jedinstvenog kafića, posjetite stranicu kampanje.

https://www.indiegogo.com/projects/buba-bar-ekstra-kromosom-za-ekstra-kavu#/

Donirajte. Ako vam se doniranje putem crowdfundinga učini previše kompliciranim, Bubamarci uplate primaju i na staromodni način, putem računa:

HR712484008-114703941 RBA

A možda je najbolje da posjetite privremeni Buba Bar na Božićnom sajmu u pješačkoj zoni grada Vinkovaca. Popijte tamo kavu  koju će vam skuhati Alen, Domagoj, Mario, Ivana ili Marija. Ekstra kavu s ekstra kromosomom i najiskrenijim osmjehom.

I za kraj: statistički gledano, ova naša Slavonija možda i jeste siromašna. Ali, nikada nećemo biti siromašni srcem, duhom i dobrotom.

Stavovi i preporuke iznesene u autorskim kolumnama, savjetima i komentarima isključivo su stavovi autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije portala press032.