Započeo središnji program obilježavanja 28. obljetnice vukovarskog stradanja u Domovinskom ratu

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Komemorativnim skupom “Vukovar, mjesto posebnog pijeteta” u dvorištu vukovarske Opće županijske bolnice, u Vukovaru je počelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine i 28. obljetnice stradanja tog grada u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi u 1991. godine.

Programu je, pored velikog broja domoljuba iz svih dijelova Hrvatske, nazočan i hrvatski državni vrh – predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsjednici Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković, brojni ministri i saborski zastupnici, predstavnici diplomatskog zbora. Katoličke crkve i drugi.

Foto: Ivan Matić

Nakon programa u dvorištu bolnice u kojem sudjeluje Klapa Hrvatske ratne mornarice “Sv. Juraj” i glumac Darko Milas, sudionici obilježavanja predvođeni braniteljima Vukovara zajedno s članovima obitelji poginulih, ubijenih i nestalih vukovarskih branitelja, uputit će se u Koloni sjećanja do 5,5 kilometara udaljenog Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata na kojem će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće.

Misu zadušnicu na groblju će predvoditi mostarko-duvanjski biskup, mons. Ratko Perić.

Foto: Ivan Matić

U agresiji na Vukovar život je izgubilo 2.717 hrvatskih branitelja i civila, na tisuće je završilo u srpskim koncentracijskim logorima, a oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba prognano je iz potpunosti razrušenog i opljačkanog grada.