Održana svečana promocija polaznika Hrvatskog vojnog učilišta

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U vukovarskoj vojarni održana je svečana promocija polaznika vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta dr. Franjo Tuđman. Ovo je druga godina kako je ta svečanost, koja okuplja polaznike vojnih škola iz cijele Hrvatske i inozemstva, poslije pauze od nekoliko godina ponovno vraćena u Vukovar. Ukupno je dodijeljeno 86 činova poručnika / poručnika korvete pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga, odnosno 21 časnica i 65 časnika Oružanih snaga RH. Uručene su i prigodne nagrade za četvero pripadnika Oružanih snaga RH ručnim satom s posvetom vrhovne zapovjednice OS RH i to: poručnik bojnog broda  Stipe Mornar, najbolji polaznik 26. naraštaja intergranske zapovjedno-stožerne izobrazbe u Zapovjedno-stožernoj školi “Blago Zadro”; vojnik Dražen Čarapar, najbolji polaznik 17. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe u Časničkoj školi “Andrija Matijaš Pauk”; vojnikinja Anamaria Ćurkovuć, najbolja polaznica (vojni pilot) 21. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva; i stožerna narednica Lidija Luksa, najbolja polaznica 16. naraštaja Visoke dočasničke izobrazbe u Dočasničkoj školi “Damir Tomljanović Gavran”. Svečanoj promociji u Vukovaru nazočila je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović te ministar obrane u Vladi RH Damir Krstičević.

Vojnikinja Anamaria Ćurković, koja je najbolja polaznica (vojni pilot) 21. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, u izjavi novinarima rekla je kako se za vojni poziv odlučila još dok je bila dijete.

„To je bio moj jedini cilj i danas nakon 5 godina školovanja sam jako ponosna i sretna što sam u Vukovaru i što s ponosom mogu reći da sam časnica i pilotkinja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Završila sam obuku na Bellu 206 B, a imam preko 200 sati naleta. Dobila sam postavljenje u zrakoplovnoj bazi Divulje u Splitu te me stoga čeka preobuka na MI 8. Nema ljepšeg osjećaja od pilotiranja, to je nešto posebno“, rekla je Ćurković.

Na svečanosti je poručniku bojnog broda Stipi Mornaru, koji je najbolji polaznik Zapovjedno-stožerne škole Blago Zadro, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava dodijelio plaketu Grada Vukovara i novčanu nagradu u iznosu od 5.000 kuna. Novčanu nagradu mornar je dodijelio u humanitarne svrhe vukovarskoj obitelji Kell s desetero djece.

Među nagrađenim polaznicima je i Ana Antolović (29), inače rođena u Vukovaru, koja je rekla kako je odgajana sam u domoljubnom duhu.

„Otac mi je bio pripadnik 204. Vukovarske brigade. Po struci sam psihologinja i veselim se što ću moći dati doprinos i biti dio pobjedničke hrvatske vojske. Raspoređena sam na dužnost kao časnica za vojnu psihologiju u Petrinju u postrojbu Tigrove“, rekla je Antolović.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava istakao je kako je iznimno zadovoljan što je svečana promocija ponovno vraćena u Vukovar te da su Vukovar i Vukovarci iznimno povezani sa Hrvatskom vojskom.