Obilježena 21. obljetnica završetka procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i 27. obljetnica međunarodnog priznanja RH

Foto: VSŽ

VUKOVAR, Izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije, predvođeno županom Božom Galićem, položilo je na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskgo rata u povodu obilježavanja 21. obljetnice završetka procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i 27. obljetnice međunarodnog priznanja RH, zajednički vijenac s gradonačelnicima i načelnicima, predstavnicima Policijske uprave vukovarsko-srijemske županije, Glavnog stožera oružanih snaga RH, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara, članovima Savjeta za branitelje Vukovarsko-srijemske županije te gradonačelnicima i načelnicima nekada okupiranih područja u našoj županiji.

Molitvu je predvodio dekan Vukovarskog dekanata, fra Ivica Jagodić.

Poslije polaganja vijenca i molitve, održan je svečani prijem u zgradi Vukovarsko-srijemske županije u Palači Srijem, koji je organizirao župan Galić, te je prikazan dokumentarni film o događanjima tijekom procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

„Mirna reintegracija bila je mudra odluka prvog hrvatskoga predsjednika dr. Franje Tuđmana kojom je hrvatsko Podunavlje vraćeno u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske, a pri tome je izbjegnut rat i sačuvani su ljudski životi. Proces mirne reintegracije ni danas nije u cijelosti dovršen te ima još posla na tom području”, poručio je župan Galić.

Predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske za Vukovarsko-srijemsku županiju Dragutin Glasnović, jedan od 92.000 ljudi koji su se nakon početka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja mogli vratiti svojim domovima iz kojih su prognani 1991. godine,  obratio se svim nazočnima prisjećajući se događanja tijekom povratka i uspostave normalizacije života na području koje je bilo okupirano.