Multipla skleroza (MS) napada između 18. i 50. godine života: Piše Lorena Draženović, mag.cin.

  Foto: Đuo Karalić

  Multipla skleroza (MS) (lat. sclerosis multiplex) upalna je, autoimuna, demijelinizacijska bolest središnjeg živčanog sustava (mozga i kralježnične moždine). Karakterizirana je upalnom reakcijom te propadanjem mijelinske ovojnice produžetaka živčanih stanica koji služe za prijenos podražaja između živčanih stanica. Najčešće se pojavljuje između 18. i 50. godine života.

  Točan razlog nastanka se ne zna no posljednja istraživanja govore kako MS nastaje djelovanjem okolinskih čimbenika ali i pod utjecajem genetike. Iako nije nasljedna bolest, osobe čiji rođaci boluju od multiple skleroze imaju 1 – 3% veću šansu za obolijevanje od iste bolesti.

  Rani simptomi i znakovi multiple skleroze blagi su te se nakon nekog vremena povlače. Navedeni simptomi podrazumijevaju pojavu diplopija (dupli vid), nistagmus (nevoljni trzaji oka), miješanje crvene i zelene boje ili čak sljepoća na jednom oku. Nadalje, javljaju se i pareza (slabost) ili plegija (oduzetost) u udovima te problemi s koordinacijom, ravnotežom (ataksija) i vrtoglavicom. Osobe imaju i poteškoće kao što su parestezije (trnci), promjene raspoloženja, itd.

  U liječenju ove bolesti fokus se stavlja na liječenje simptoma te usporavanje tijeka bolesti. U liječenju simptoma koriste se lijekovi i postupci koji  smanjuju drhtanje i bol, ublažavaju osjećaj umora i malaksalosti, pomažu u regulaciji probavnih smetnji te poboljšavaju raspoloženje.

  Kvalitetna prehrana također pomaže kontrolirati simptome. Ona bi se trebala sastojati od uravnoteženog unosa energetski bogatih hranjivih tvari. Preporučuje se jesti kuhanu ili pečenu plavu ribu koja obiluje omega-3 masnim kiselinama,zatim integralne žitarice, kuhano tamnozeleno povrće i svježe voće. Za borbu protiv umora potrebno je uključiti u prehranu i složene ugljikohidrate kao što su riža, tijesto, krumpir i kruh. Također, osobe oboljele od multiple skleroze trebale bi pripaziti na dovoljan unos magnezija u organizam budući da on osigurava pravilno iskorištavanje energetskih tvari te sudjeluje u prijenosu živčanih impulsa.

  Za osobe oboljele od multiple skleroze, tjelesna aktivnost izuzetno je važna. Ona se provodi individualno te isključivo do granice umora. Kako bi osobe ostale aktivne u svakodnevnom životu, u rehabilitaciju se uključuju vježbe izdržljivosti i snage, vježbe relaksacije te vježbe istezanja. Sobni bicikl i yoga idealne su aktivnosti za osobe oboljele od multiple skleroze.

  Svjetski dan Multiple skleroze obilježit će se i u Hrvatskoj 31.svibnja. Glavni cilj jest podići svjesnost o težini ove bolesti, okupiti osobe s multiplom sklerozom te podijeliti iskustva i savjete. Sve vezano za MS dan možete pratiti na web stranici Saveza društava multiple skleroze Hrvatske (http://sdmsh.hr/web/svjetski-dan-multiple-skleroze/).