Muče vas česte glavobolje?

  zdravlje, glabovolja
  Foto: Pixabay/StockSnap
  Piše Lorena Draženović, mag.cin.

  Glavobolja ne bira spol, dob, mjesto a ni vrijeme. Pojavi se odjednom i ako ne posegnemo za nekim od lijekova bol postaje sve jača i jača. Nažalost, postoji prilično dugačka lista mogućih uzroka glavobolje. Neki razlozi koji stoje iza učestalih glavobolja nisu ozbiljni, dok drugi mogu ukazivati na ozbiljniji zdravstveni problem.

  U nastavku slijede neki od primjera koji bi mogli biti uzroci vaših glavobolja.

  1. Pod stresom ste!
   Napetost u mišićima vrata izaziva tenzijsku glavobolju koja se pojavljuje kao reakcija tijela na stres. Tehnike upravljanja stresom kao i tehnike relaksacije mogu vam biti od velike pomoći.
  2. Dehidrirani ste!
   Stručnjaci tvrde da količina krvi u organizmu opada ako ne unosite dovoljno vode tijekom dana a smanjena razina krvi znači manji dotok kisika u mozak. Podaci govore da žene dnevno moraju unijeti približno 2,7 litara vode, a muškarci 3,7 litara.
  3. Muče vas sinusi!
   Većina glavobolja u području sinusa zapravo su migrenske glavobolje sa simptomima vezanim uz sinuse. No, ako vas bole sinusi, a uz to imate i visoku temperaturu kao i začepljene dišne putove, glavobolja koju osjećate vjerojatno je vezana uz bakterijsku upalu sinusa.
  4. Pijete previše kave!
   Kao što već znate, kofein uzrokuje sužavanje krvnih žila. Ako kavu pijete svaki dan, više puta dnevno, vaš se organizam na to navikao. Problem može nastati kada preskočite npr. jutarnju kavu – krvne žile u tom slučaju neće se suziti, a to može dovesti do pojave glavobolje.

  Da bi se glavobolju smatralo kroničnom ona mora trajati najmanje 15 dana mjesečno, barem tri mjeseca zaredom. Međutim, ako vaša glavobolja nije kronična, to ne znači da ju trebate ignorirati. Uzroci čestih glavobolja mogu biti posve banalni ali i vrlo ozbiljni.
  Stoga svakako preporučujem da posjetite liječnika te se konzultirate o trenutnom stanju.