Kreće projekt smanjenja gubitaka u vodoopskrbnom sustavu Vinkovaca

Foto: VVK

VINKOVCI, Uvođenjem izvođača u posao započelo je provođenje projekta smanjenja gubitaka u vodoopskrbnom sustavu grada Vinkovaca, vrijednom 24 milijuna kuna kojega financiraju Hrvatske vode s 80 posto i Grad Vinkovci s 20 posto, a koji će riješiti problem gubitaka u sustavu i učestalih kvarova na mreži, izvjestili su iz Vinkovačkog vodova i kanalizacije (VVK).

“Cjevovodi su dotrajali zbog starosti, loše kvalitete materijala te drugih čimbenika i na njima je zabilježen veliki broj puknuća i kvarova koji su jedan od glavnih uzročnika vodnih gubitaka u sustavu. Stoga je glavni cilj ovog projekta smanjenje gubitaka u vodoopskrbnoj mreži grada Vinkovaca, mogućnost povećanja tlaka u mreži, kontrola protoka, tlaka i gubitaka u formiranim zonama”, poručuju iz VVK.

Radovi obuhvaćaju implementaciju sustava regulacije tlaka, aktivnu kontrolu gubitaka i regulaciju protoka, sanaciju lokacije curenja odnosno izgradnju 14 mjernih i mjerno-regulacijskih okana i uspostavu telemetrijskog nadzora, ugradnju rubnih zasuna na granicama zona, sanaciju otvorenih curenja i rekonstrukciju cjevovoda na području Kanovaca, te nabavu instrumenata za ispitivanje.

Za ovu godinu, ugovorom koji su potpisali direktori Vinkovačkog vodovoda i kanalizacije i Hrvatskih voda Ivan Rimac i Zoran Đuroković, predviđeno je 5 milijuna kuna, od čega 4 milijuna osiguravaju Hrvatske vode, a milijun kuna Grad Vinkovci. Radove će izvoditi zajednica ponuditelja koju čine AMM d.o.o. Vinkovci, Vodoprivreda d.d. Vinkovci i Fasek engineering and trading d.o.o. Zagreb dok će stručni nadzor nad radovima izvoditi Orion projekt d.o.o. Vinkovci i Slavonijaprojekt d.o.o. Županja. Tehničku podršku, CBA analizu i verifikaciju rezultata smanjenja gubitaka provest će tvrtka Aqua libera d.o.o. Predviđeno je da svi radovi budu završeni do kraja 2020. godine.

Kroz dva velika projekta, projekt Aglomeracije Vinkovci, Otok, Ivankovo i Cerna i projekt smanjenja gubitaka u vodoopskbnom susavu, Vinkovci će u sljedećih nekoliko godina biti veliko radilište kada je riječ o poslovima iz vodnog gospodarstva čime se Vinkovački vodovod i kanalizacija nameće kao jedan od nositelja gospodarske aktivnosti na području grada Vinkovaca, poručuju iz Vinkovačkog vodovda i kanalizacije.