Grad Vukovar postao vlasnik atraktivnog gospodarskog zemljišta kojemu je do sada vlasnik bila tvrtka Borovo

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Grad Vukovar kupio je tvrtke Borovo zemljište površine 59 hektara vrijedno 36,3 milijuna kuna. Zemljište je kupljeno sredstvima Fonda za obnovu i razvoj Grada Vukovara. Kako je rekao gradonačelnik Vukovara Ivan Penava radi se o zemljištu koje je u više navrata bilo predmetom interesa raznih potencijalnih ulagača koji su pak odustajali radi komplicirane vlasničke strukture i tereta tvrtke.

„Radi se o nekretnini koja je gospodarski možda i najatraktivnija u ovom dijelu Hrvatske. S jedne strane je Dunav koji je svim potencijalnim investitorima posebno važan. Tu je i državna cesta kao i međunarodna željeznička pruga. Planiramo i zemljište proglasiti lučkim područjem i napraviti pristup Dunavu što će dodatno povećati atraktivnost zemljišta“, rekao je Penava.

Kazao je i kako se radi o strateškom ulaganju koje će u budućnosti iznimno puno značiti za razvoj gospodarstva u gradu. Dodao je i da je za poslovanje na toj nekretnini do sada pokazivalo više gospodarstvenika među kojima i „kralj laminata“ Darko Pervan.

Zadovoljni prodajom zemljišta je predsjednica Uprave Borova Gordana Odor koja je rekla kako se radi o zemljištu koje Borovo operativno ne koristi niti ga planira uskoro koristiti. Istaknula je i da je preuzimanjem mjesta predsjednice Uprave zatekla dug od 100 milijuna kuna koji dospijeva na naplatu.

„Ovo nam predstavlja veliki vjetar u leđa. S tim sredstvima otplatiti ćemo dugovanje prema HABOR-u, podmiriti dio obveza prema vjerovnicima ali i uložiti u proizvodnju i novu kolekciju. Da nismo došli do tih sredstava ne bi mogli podmiriti svoje obveze i završili bi u blokadi pa samim tim i stečaju“, rekla je Odor.

Najavila je dalje financijsko i operativno restrukturiranje tvrtke kao i zapošljavanje 30 novih djelatnika. Većinom će to biti bivše radnice tvrtke Aktiv obuće koja prestaje s proizvodnjom.

Na zemljištu kojemu je Grad Vukovar postao vlasnik nalazi se i sportski aerodrom koji će biti sada preseljen na Orlovaču.