Grad Vukovar: Politika je razlog izmještanja svečane promocije polaznika vojnih škola

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Grad Vukovar oglasio se priopćenjem za javnost u kojem su još jednom ukazali na činjenicu da je svečana promocija polaznika vojnih škola ponovno izmještena iz Vukovara. Priopćenje grada prenosimo u cijelosti:

„Svečana promocija polaznika vojnih škola se, sve do mandata Vlade Republike Hrvatske na čelu sa Zoranom Milanovićem, održavala u Vukovaru. Nakon pet godina izbivanja iz Vukovara, 2017. godine je, zahvaljujući posebnom angažmanu tadašnjeg ministra obrane Republike Hrvatske, generala Damira Krstičevića, a u mandatu predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, vraćena u Vukovar. Sukladno običaju, tradiciji i emociji, posljednje su tri promocije održane su u našem gradu, a taj je trenutak korišten kao jedna od ključnih točaka kojima se Vlada RH hvali po pitanju svega što je učinila za Vukovar. Nebrojno smo puta čuli kako je ovoj svečanosti mjesto upravo u Vukovar jer je Vukovar simbol pobjede Hrvatske vojske. S dubokim razlogom i svrhom ova se svečana promocija održava upravo u Vukovaru čime se na simboličan način dodatno snaži hrvatska vojna tradicija i svjedoči neraskidiva povezanost hrvatskoga naroda s njegovim Oružanim snagama.

No, usprkos tome, ove godine će se godine Svečanost promocije održati u Zagrebu. Grad Vukovar je o ovome primio obavijest tjedan dana uoči samog održavanja promocije, zakazane za 26. lipnja 2020. I bez službenog objašnjenja može se zaključiti zašto je ove godine promocija u Zagrebu. Pogoršanje epidemiološke situacije vezano uz širenje koronavirusa ne može biti opravdanje za izmještanje ovog događaja u Zagreb jer su pripreme počele u vrijeme stabilne epidemiloške situacije. Prvi sastanak organizatora bio je zakazan još za 2. lipnja, ali je, iz očitih političkih razloga, netom prije održavanja otkazan.

Ovom je prilikom Grad Vukovar najboljem polazniku Zapovjedno-stožerne škole Blago Zadro uručivao plaketu s novčanom nagradom u iznosu 5.000 kuna. Ove godine je najbolji polaznik ZSŠ Blago Zadro satnik Krešimir Sudarić, koji je novčani dio nagrade odlučio donirati potrebitoj obitelji iz Vukovara, a koju će odabrati Grad Vukovar. Ovim putem gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava od srca čestita satniku Sudariću na vojnoj izvrsnosti koju je pokazao već tijekom svoga školovanja te mu želi uspjeh u daljnjem školovanju i radu“.