Došao je i taj dan, predsjednica konačno najavila kandidaturu za novi mandat

Pošli tjedan bio je u znaku predsjednice. Sve se vrtjelo oko nje i svi su pričali samo o njoj.

Naime, Kolinda se prošlog tjedna nije kandidirala, ali je konačno, na proslavi Oluje, otkrila da se namjerava kandidirati za još jedan mandat na Pantovčaku. Hvala ti Bože što je prekinula to napeto iščekivanje! Bilo je to milostivo od nje, tim više što je premijer Andrej uoči kninske proslave, na Alci, svima rekao da ona to još neće učiniti i da će s objavom pričekati barem dan – dva. Svi su naravno mislili kako on zna što priča i da će se na njenu objavu još pričekati, pa su se pripremili na još neko vrijeme hoće -neće natezanja.

A onda se dogodio obrat. Odluku o objavi svojih planova Kolinda je donijela u hipu, dok je, okružena novinarima, hodala po kninskoj tvrđavi i sanjarila o slijedećih pet proslava koje bi kao predsjednica mogla organizirati u idućem mandatu. Taj lijep i sunčan dan toliko je razgalio predsjednicu da je na proslavi bila prava domaćica i zvijezda večeri. Grlila se i pozdravljala sa svima, hadezeovcima i inima, pjevala iz svega glasa s klapom na pozornici, a onda zanesenog pogleda i čudnom dikcijom prisutnima otkrila da je u vrijeme Oluje, dok je radila i spavala u uredima Ministarstva vanjskih poslova, zapravo maštala o tome da uzme pušku u ruke i ode na bojište. Veličanstveno.

Ipak, Kolinda nije vodila računa o tome da cijelu proslavu iz prikrajka promatra i bivši predsjednik Ivo Josipović. Odmjerio ju je od glave do pete, preispitao svaki njezin otpjevani ton, svaku njezinu riječ, čudnu gestikulaciju i dikciju, pa nakon svečanosti svima objavio da predsjednica na tvrđavi nije bila u domoljubnom zanosu nego je govor držala pijana.

Ta je njegova tvrdnja natjerala, političare, hadezeovce i predsjedničine protukandidate da premotaju snimku njenog govora, pa su se svi redom sutradan izmotavali pred novinarima i govorili da oni ne bi komentirali Josipovićevu izjavu i da nije primjereno da se javno raspravlja je li Kolinda popila koju više ili ne.  S njihovim mišljenjem složio se i sam premijer koji, od šoka, očito nije mogao naći riječi kojima bi branio svoju kandidatkinju, pa je poručio da je Josipovićeva izjava jako teška i da on misli kako je cijela proslava u Kninu bila lijepa.

Jedini koji se nisu složili s njihovim izjavama bili su Milanović i Fred Matić. Milanović, naime, misli da je predsjedničina izjava o želji za nošenjem puške totalni fake i prevara, jer je cijelo to vrijeme sjedila u Sanaderovu kabinetu i u škuribandi (skriveno mjesto op.a.) na Zrinjevcu, a Fred se tijekom njena govora išao ispovraćati na wc koliko mu je izjava o pušci bila degutantna.

Jedina koja na Josipovićeve prozivke nakon kninske proslave nije rekla ništa je Kolinda. Pribjegla je svojoj staroj taktici, pa je, kao što je nedavno o aktualnim pitanjima u zemlji pričala na Hrvatskom katoličkom radiju i vjernike počastila svojom izvedbom pjesme „Krist na žalu“, dala poširok intervju Hrvatskom tjedniku.

Osim što je ponovila da će se ziher kandidirati za još jedan mandat na Pantovčaku nije rekla ništa novo. Naklapala je o demografiji, odlasku mladih, budućnosti, Tuđmanovu putu za Hrvatsku i vjernosti HDZ-u unatoč neslaganju s nekim potezima Plenkovićeve Vlade. Pohvalila se i da joj se po Europi i svijetu nude poslovi s većom plaćom od one koju sad prima kao predsjednica, te u maniri dobrotvorke naglasila kako ona unatoč tome ide u predsjedničku utrku jer ne želi napustiti svoj hrvatski narod. Valjda prije intervjua nije vidjela novi CRO Demoskop po kojemu joj u odnosu na druge predsjedničke protukandidate potpora u očima naroda, već treći mjesec za redom, nezaustavljivo pada.