DORH odbacio kaznene prijave zbog puknuća nasipa u Račinovcima i Rajevom Selu

Foto: Ivan Matić

OSIJEK, VUKOVAR, Na osnovu prikupljenih dokaza Državno odvjetništvo odbacilo je kaznene prijave od strane 2467 fizičkih i pravnih osoba koje su im podnesene zbog puknuća nasipa rijeke Save kod Rajevog Sela i Račinovaca u proljeće 2014. godine, a   što je izazvalo katastrofalne poplave. Oni su kaznene prijave podnosili u Državna odvjetništva u Vukovaru i Osijeku protiv nepoznatih fizičkih i pravnih osoba, a zbog, kako su tvrdili, zlouporabe položaja i ovlasti i teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti. U katastrofalnim poplava koje su pogodile sela županjske Cvelferije smrtno su stradale dvije osobe.

„Opsežnim izvidima provedenim radi utvrđivanja uzroka pucanja nasipa koji se odnose na rekonstrukciju, odnosno ojačanje lijevoobalnog savskog nasipa, moguće zlouporabe u vezi količine ugrađenog materijala, održavanje nasipa, provedbu mjera zaštite obrane od poplava, moguću nelegalnu eksploataciju šljunka i pijeska te eventualno namjerno rušenje nasipa nije utvrđeno postojanje osnovane sumnje da bi bilo počinjeno neko kazneno djelo, odnosno da bi bilo koja osoba počinila neko kazneno djelo“, stoji u priopćenju Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku.

Dodaju i kako je do puknuća nasipa, na osnovi podataka i dokaza prikupljenih tijekom provedenih izvida, došlo zbog iznimno visokog vodostaja rijeke Save, nezabilježenog unazad sto godina i daleko iznad normativnih hidrauličnih opterećenja za koje je nasip građen. Iz ŽDO Osijek navode i kako je procjena stručnjaka međunarodnog povjerenstva da se povrat ovakvog vodostaja može očekivati za 850 do 900 godina.

„Tako visok vodostaj, dodaju, uzrokovao je hidraulični slom tla ispod nasipa koje je na pojedinim mjestima vrlo raznoliko, a što nije bilo moguće uočiti uobičajenim postupkom istražnih radova jer se pojavljuje na pojedinim mjestima, a ne duž cijele trase. Na navedeni uzrok pucanja nasipa upućuje i činjenica da nije došlo do prelijevanja vode preko nasipa, već ulegnuća i tonjenja nasipa, nakon čega su sukladno uočenim oštećenjima poduzete sve mjere koje su objektivno bile izvedive. Posljedice opisanih ekstremnih i nenadanih prirodnih događaja u vezi s katastrofalnim poplavama na području županjske Posavine u svibnju 2014.godine ne mogu se pripisati krivnji niti jedne poznate ili nepoznate osobe. Nije utvrđena sumnja da bi u radnjama bilo koje osobe bila ostvarena obilježja prijavljenih kaznenih djela, a niti bilo kojeg drugog kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti“, stoji u priopćenju ŽDO Osijek.