Hrvoje Lucić: Ministarstvo po kvadratu obnovu plaćalo 12.750 kuna, a sudski vještak utvrdio cijenu od 6.400 kuna

Foto: Ivan Matić

GUNJA, Na konferenciji za novinare održanoj načelnik Općine Gunja Hrvoje Lucić prozvao je bivšu ministricu graditeljstva Anku Mrak Taritaš za napuhane cijene tijekom obnove i nekvalitetno obavljene radove. Rekao je kako je radi opetovanih i svakodnevnih primjedbi stanovnika Gunje, čije su kuće obnovljene nakon katastrofalne poplave, više puta tražio i pojašnjenje od nadležnog ministarstva kao i da je angažirao stalnog sudskog vještaka za graditeljstvo i procjenu nekretnina ING Ekspert d.o.o. iz Zagreba za procjenu vrijednosti troškova građenja.

„Nažalost, nalaz sudskog vještaka zaprepastio je i Općinsko poglavarstvo i obvezni smo ga podijeliti s javnošću i mjerodavnim tijelima Republike Hrvatske. Sudski je vještak utvrdio da su stvarni troškovi gradnje kuća nakon poplave u Gunji iznosili 6.800 kuna po metru četvornom s uključenim Porezom na dodanu vrijednost, odnosno s cjelokupnom projektnom dokumentacijom 6.940 kuna po metru četvornom. Gradnju tih istih objekata Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja platilo je čak 12.750 kuna po četvornom metru što je odobrila tadašnja ministrica Anka Mrak Taritaš“, rekao je Lucić.

Dodao je i da na učestala traženja Općine Gunja za dostavu troškovnika obnovljenih obiteljskih kuća Ministarstvo nikada nije odgovorilo niti su troškovnici dati na javni uvid.

„Očiti nesrazmjer nalaza sudskog vještaka o stvarnoj cijeni četvornog metra obnovljenih kuća i cijene vrijednosti četvornog metra koje je platilo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja po odobrenju bivše ministrice činjenica je o kojoj ćemo obavijestiti ne samo javnost već i mjerodavne institucije Republike Hrvatske. Za sve što se događalo smatram odgovornom bivšu ministricu Anku Mrak Taritaš“, istakao je Lucić.