2. Regionalni skup o mogućnostima pripreme EU projekata

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Vinkovački hotel Slavonija ugostio je sudionike
2. Regionalnog skupa o mogućnostima pripreme EU projekata od šireg interesa za prehrambeno–prerađivački sektor i razvoj Slavonije, Baranje i Srijema.

Izrazivši zadovoljstvo što se, kako je kazao, konačno počinju slagati kockice u mozaik puta kojim Vukovarsko-srijemska županija želi koračati u vlastitom razvoju, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić kazao je kako je prehrambeno-prerađivački sektor jedan od temeljnih segmenata razvoja županije.

“Želimo da imamo raznovrsnu poljoprivrednu proizvodnju koju će pratiti razvijena infrastrukutra poput navodnjavanja, hladnjača, sortirnica. Na tom putu očekujemo i trebamo kako pomoć struke, tako i akademske zajednice”, poručio je župan Galić.

O ključnim rezultatima analize strateških projekata za izgradnju konkurentnih lanca vrijednosti u hrvatskoj proizvodnji i preradi hrane s naglaskom na Slavoniju, Baranju i Srijem, govorio je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za industriju i energetiku Tomislav Radoš poručivši kako su analize pokazale da Hrvatska ne može u svijetu biti konkurentna po proizvodnji žitarica, ali može po proizvodnji svježje hrane.

“Na nama je da sada sjednimo svi zajedno za stol i pokušamo se dogovoriti kojim pravcem ići”, poručio je Radoš.

Sudiomike skupa pozdravio je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

“Dugo smo voljeli reći da možemo biti žitnica Europe, da možemo proizvoditi ovo ili ono, a nismo se nikada uključili u one procese koje moramo. Nema više tradicionalnog načina poljoprivredne proizvodnje, a ne možemo se više koristiti ni nekadašnjim mehanizmima. Zato je dobro imati ovakve skupove, koristiti europske fondove i ići u nekim novim smjerovima”, naglasio je Bosančić.

O učinjenom u proteklih godinu dana, od zadnjeg Regionalnog skupa na području pripreme i provedbe projekata vezanih na sektor prehrambeno-prerađivačke industrije u Vukovarsko-srijemskoj županiji izvjestio je ravnatelj Razvojne agencije Vukovarsko–srijemske županije Ilija Cota.

Cilj i svrha organizacije Regionalnog skupa bio je upoznati širu javnost o mogućnostima povoljnog poduzetničkog okruženja, povlačenju sredstava iz nacionalnih i EU fondova, strateškim projektima, a u svrhu unaprjeđenja i umrežavanja gospodarstva u prehrambeno-prerađivačkom sektoru u regiji Slavonije, Baranje i Srijema, razmjene iskustva i primjera dobre prakse te davanju važnosti prehrambeno-prerađivačkom sektoru s naglaskom na potencijale razvoja bioekonomije.