Najboljim proizvođačima šečerne repe uručene Zlatne repe

Foto: Đuro Karalić

ŽUPANJA, Predsjednici Nadzornog odbora i Uprave Sladorane Marinko i Željko Zadro uručili su u četvrtak u Županji priznanja Zlatna repa dugogodišnjim poslovnim partnerima i proizvođačima šećerne repe koji su u 2016. godini ostvarili najbolje prinose i najbolju digestiju.

Čestitajući nagrađenima, predsjednik Uprave Sladorane Željko Zadro kazao je kako je prošla godina bila iznimno dobra za proizvođače šečerne repe te su ostvarene rekordne proizvodnje.

„Nikad nismo imali manje hektara, a nikad bolji urod. Današnji dobitnici Zlatne repe imaju 14, 15 tona šečera po hektaru što je respektabilan podatak i za francuske i njemačke proizvođače“, kazao je Zadro.

Također je rekao kako ove godine očekuje za trećinu veće površine pod šečermom repom nego prošle godine kada su Viro i Sladorana sveukupno zasijali 13.000 hektara rekavši kako je cijena šečerne repe u Hrvatskoj od 35 eura po toni najviša u cijeloj EU.

“Tko god iole nešto zna o šečermoj repi na njoj može odlično zaraditi“, poručio je Željko Zadro.

Priznanja za najboljeg proizvođača šečerne repe u 2016. godini u kategoriji preko 500 ha dobili su PIK Vinkovci i Belje. U kategoriji od 200 do 500 ha Zlatna repa dodjeljena je Vupiku i Fermopromet d.o.o., a od 100 do 200 hektara tvrtki Arator d.o.o. U kategoriji proizvođača sa zemljištem od 50 do 100 hektara nagrađena je tvrtka Meretine d.o.o., a sa zemljištem od 20 do 50 ha zadruge Ćelije i Agrovladislavci. U kategoriji do 10 do 20 hektara dobitnica je Slavica Crnković i Gradimir Simić. U kategoriji do 10 ha nauspješniji proizvođač je bio Pero Palijan. Zlatna repa dpdjeljena je OPG-u Marije Vranar u kategoriji proizvođača šečerne repe s najvećom digestijom u 2016. godini.