Završna konferencija projekta “Zajedno u najboljim godinama II” Europskog doma Vukovar

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U organizaciji Europskog doma Vukovar danas je održana Završna konferencija projekta “Zajedno u najboljim godinama II” iz programa Zaželi – program zapošljavanja – – faza III.

“Projekt je trajao ukupno osam mjeseci, a na po šest mjeseci smo zaposlili 25 žena što nam je i bio cilj. Posao su dobile žene starosti iznad 50 godina i s najviše srednjom stručnom spremom koje su samim tim teško zapošljive osobe. Zaposlili smo i žene žrtve obiteljskog nasilja, osobe s invaliditetom… Sve su jako zadovoljne. One su skrbile ukupno o 177 krajnjih korisnika s područja Vukovara i Općine Trpinja”, rekla je voditeljica projekta Mira Stamatović.

Pojasnila je kako ukupna vrijednost projekta iznosi oko 163 tisuće eura od čega je 15 posto sredstava osigurano iz državnog proračuna dok je preostalih 85 posto sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda.

“Svrha projekta je osnažiti i unaprijediti radni potencijal 25 teže zapošljivih žena, potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života najmanje 150 krajnjih korisnika na području Vukovarsko-srijemske županije”, rekla je Stamatović.

Govoreći o projektu izvršna direktorica Europskog doma Vukovara Dijana Antunović Lazić rekla je od zaposlenih 19 žena vodilo brigu o korisnicima na području Vukovara, a njih 6 o korisnicima u Bršadinu.

“I ovaj projekt pokazao je kako je on nužna potreba u lokalnoj zajednici što za osnaživanje žena ali isto tako ima i velike koriste za krajnje korisnike. Potrebe su svakako velike tako da ćemo svakako prijaviti na novi krug koji se očekuje tijekom ove godine”, rekla je Antunović Lazić.

Dodala je kako su partneri na projektu bili Hrvatski zavod za zapošljavanje I Hrvatski zavod za socijalni rad gdje je svatko radio svoj dio posla te su samim tim pokazatelj kvalitetne međusektorske suradnje. Jedna od žena koje su dobile posao na šest mjeseci je i Katica Kereši (57) koja je vodila brigu o sedam korisnika.

“Sretna sam što sam dobila priliku da radim jer sam ipak ranije operirana i radi godina teško zapošljiva žena. Pomagali smo krajnjim korisnicima u spremanju kuće, održavanju higijene, pratili ih do liječnika, plaćali račune, uređivali okoliš i slične stvari. Vodili smo brigu o tome da im što više olakšamo”, rekla je Kereši.