Inicijativa za zabranu prometovanja teških kamiona vikendom

Foto: www.facebook.com

VINKOVCI, Kako bi se riješili problemi s tranzitnim prometom, kojega je sve više na cestama Vukovarsko-srijemske županije, članovi Savjeta za sigurnost prometa na cestama Vukovarsko-srijemske županije iznijeli su prijedlog za zabranu prometovanja teških kamiona vikendom o čemu, međutim, odluku u konačnici donosi Vlada.

“Potaknuti poražavajućim brojkama i stanjem na terenu koje se usprkos brojnim apelima mještana zabrinutih za svoju kao i za sigurnost svoje djece, nije pomaknulo s mrtve točke, odlučili smo kao Savjet za sigurnost na cestama Vukovarsko-srijemske županije inicirati raspravu i ukazati na problem, te pozvati sve nadležne institucije da se uključe u iznalaženje pozitivnog rješenja. Jedno od njih svakako bi bila zabrana vožnje vikendom teretnim vozilima, po uzoru na susjedne nam zemlje u kojima vrijedi zakonska regulativa europske unije koja je zabranila prometovanje tranzitnog prijevoza vikendom”, navodi na Facebooku zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Josip Dabro.

Dabro ocjenjuje kako je stanje na cestama najistočnije hrvatske županije ugroženo velikom frekvencijom tranzitnog prometa koji prolazi kroz našu Županiju, a najveći problemi su na prometnom koridoru koji s istoka prema zapadu skoro sav tranzitni prijevoz usmjerava na granični prijelaz Bajakovo, kojim godišnje prođe više od dva milijuna vozila s više od 6,5 milijuna putnika, te granični prijelaz u Tovarniku.

“Zajednički projekt Županije i Općine Nijemci izgradnja je Autoparka Lipovac na koji bi kamioni silazili s autoceste, sređivali dokumentaciju, carinu, špediciju, odmorili se i okrijepili. Postoje dobra rješenja za sve probleme o kojima zainteresirane strane trebaju sjesti i argumentirano raspravljati. Isto tako, moramo imati na umu kako je čvorište cestovnih pravaca naša prednost, a ne smetnja, samo je potrebno doraditi zakone kojim bi ga iskoristili na najbolji način”, smatra zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Josip Dabro koji je ujedno i predsjednik Savjeta za sigurnost prometa na cestama Vukovarsko-srijemske županije čiji su članovi prije neki dan na VII. sjednici Savjeta raspravljali o stanju sigurnosti na cestama u županiji.

Na poteškoće koje uzrokuje intenzivan tranzitni promet, ljetos u ukazali i mještani Tovarnika i Ilače koji su u nekoliko navrata prosvjedovali tražeći da se tranzitni promet izmjesti s prometnice koja prolazi kroz njihova mjesta, a koji, kako su upozorili, umanjuje kvalitetu života te ugrožava sigurnost samih stanovnika, napose najmlađih stanovnika ta dva pogranična mjesta.