Vukovarska tvrtka Borovo obilježila 85. rođendan

VUKOVAR, Svečanom akademijom održanom u Gradskom muzeju Vukovar tvrtka Borovo proslavila je 85. godina rada, odnosno, obljetnicu prvoga para cipela proizvedenih u vukovarskom pogonu. Tvrtka Borovo danas zapošljava 705 radnika i kao takva je gospodarski subjekt s najviše zaposlenih osoba u Vukovaru ali i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

„Borovo kao tvrtka ima izuzetnu važnost za Vukovar i Hrvatsku i kao takva sigurno ima svoju budućnost. Pri tome očekujemo i konkretnu pomoć od strane države. Cilj nam je da od rezultata svoga rada osiguramo i opstanak tvrtke“, rekao je predsjednik Uprave Borova Gordan Kolundžić.

Dodao je da Borovo svoje proizvode prodaje u 90 maloprodajnih objekata kao i da 10-12 posto prihoda ostvaruju kroz izvoz. Trenutno se najviše izvozi u Kanadu, SAD i Francusku. Upravo od izvoza, odnosno, narudžbi kupaca ovisi i hoće li biti novih zapošljavanja u vukovarskim pogonima Borova. Kolundžić je podsjetio i kako je Borovo tijekom rata proživjelo velika razaranja te da su ratne štete procijenjene na oko 306 milijuna eura. Inače, 85 rođendan Borova ostat će zabilježen i kao dan kada je Uprava Borova ponovno vratila svoj stari prepoznatljivi logo po kojemu je tvrtka bila prepoznatljiva u bivšoj državi ali i svijetu.

„Borovo kao tvrtka ima izniman značaj za gospodarstvo Vukovara. Na Upravi je da odluči u kojem smjeru će Borovo dalje ići io hoće li zapošljavati 500 ii primjera radi 5.000 radnika. Međutim, neophodna je sinergija svih nas kako bi tvrtki omogućili napredak. Činjenica je i da Grad Vukovar nije upoznat s planovima tvrtke, planovima ali niti problemima i da trenutno nema neke suradnje između Uprave i grada“, rekao je gradonačelnik vukovara Ivan Penava.

O značaju Borova za Vukovar, ali i Hrvatsku, govore i mnoge brojke. Borovo je u vrijeme kada je bilo najjače zapošljavalo oko 22.000 radnika i godišnje proizvodilo 20 milijuna pari obuće, 30.000 tona pneumatika, a značajna je bila i strojarska proizvodnja. Za svoje potrebe Borovo je proizvodilo i električnu energiju, a poslovanje tvrtke bilo je podijeljeno kroz 60 manjih poduzeća. Godišnje je Borovo samo kroz izvoz ostvarivalo oko 200 milijuna dolara. Inače, Borovo je osnovao češki industrijalac Bata koji je usporedo gradio stanove, a u vukovarskoj četvrti Borovo naselje izgradio je i obućarsku školu kao i đački dom.

IVAN MATIĆ