Vinkovci: U ambulantama je sve više djece s različitim poremećajima u mentalnom zdravlju

Foto: Pixabay

U organizaciji županijskog Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga i drugih ovisnosti, u Vinkovcima se pod sloganom „Ostani svoj – to je uspjeh tvoj” okupilo više od 200 učenika petih razreda osnovnih škola i sportskih klubova iz županjske Posavine kako bi razgovarali o zaštiti mentalnog zdravlja.

Povod je bio Svjetski dan mentalnog zdravlja u sklopu čijeg se obilježavanja diljem svijeta provode brojne javno-zdravstvene i promidžbeno-edukativne kampanje pod zajedničkim sloganom „Mentalno zdravlje kao globalni prioritet”. 

Predavanja, prezentacije i kviz okupili su učenike petih razreda škola iz Bošnjaka, Babine Grede, Cerne, Gunje, Gradišta, Posavskih Podgajaca, Račinovaca, Soljana, Štitara i Vrbanje.

“Mentalno zdravlje jednako je važno kao i fizičko, međutim, još je uvijek podosta stigmatizirano u našem društvu, iako se vidi napredak. Sve  više djece prepoznaje da ima određenih poteškoća i spremna su tražiti pomoć”, kazala je psihologinja Iva Jularić iz Opće županijske bolnice Vinkovci dodajući kako je u ambulantama vinkovačke bolnice sve više djece s različitim poremećajima u mentalnom zdravlju.

Upozorila je kako su današnja djeca izložena brojnim izazovima s kojima se nisu susretali njihovi vršnjaci prije trideset ili četrdeset godina. “Djeca su jako izložena lažnoj slici o tuđim životima i načinu života, digitalizacija je ušla u njihove života i kod nekih rezultirala problemima. Nisu se toliko promijenila djeca koliko okolnosti u kojima žive”, rekla je Iva Jularić.

Prvo mjesto kojemu se djeca koja imaju problema s mentalnim zdravljem mogu obratiti su, kazala je, svakako roditelji ili prijatelji, a potom i nastavnici, psiholozi ili pedagozi koji će ih onda usmjeriti na mjesto gdje mogu dobiti pomoć. 

Po riječima Marija Adamovića, v.d. županijskog pročelnika za zdravstvo i  socijalnu skrb, mentalno zdravlje posebice je važno u vrijeme pandemije koronavirusa i ratnih sukoba koji mijenjaju dosadašnji način života.

“Današnja vremena veliki su izazov za očuvanje mentalnog zdravlja ljudi, posebice djece koja su izložena ogromnom utjecaju suvremenih tehnologija. Moramo ih naučiti kako se nositi s tim izazovima i očuvati svoje zdravlje, mentalno i fizičko”, rekao je Adamović.

Osim predavanja i radionica djeca su sudjelovala u rekreativnim aktivnostima, a održan je i kviz o zaštiti mentalnog zdravlja.

Foto: Đuro Karalić