Predstavljen projekt izgradnje optičke mreže u Hrvatskoj u kojem će veliku ulogu imati i vinkovački Edukacijski centar za svjetlovodne tehnologije

Foto: Grad Vinkovci

Predstavnici tvrtke Odašiljači i veze danas su u Vinkovcima predstavili veliki nacionalni projekt, vrijedan preko 100 milijuna eura, koji podrazumijeva izgradnju 5.300 kilometra optičke mreže na području cijele Hrvatske. U ovom izrazito vrijednom poslu koji će brzi internet dovesti u sve domove, veliku će ulogu imati vinkovački Edukacijski centar za svjetlovodne tehnologije – jedini takvoga tipa u Hrvatskoj, u kojem su odradili već četiri ciklusa obuke i osposobili 50 osoba za rad na ovakvim poslovima, izvijestili su iz Grada Vinkovaca.

Odašiljači i veze (OiV) kao društvo zaduženo za tehničku provedbu NP-BBI nacionalnog programa, upravljat će projektom izgradnje agregacijske optičke infrastrukture nove generacije u Republici Hrvatskoj. Nositelj projekta je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, uz financiranje EU sredstvima s 85% od ukupnog iznosa. Radovi u sklopu projekta trebali bi započeti sredinom 2023. i trajati do kraja 2025. godine.

„Pod izgradnjom nacionalne agregacijske širokopojasne optičke infrastrukture sljedeće generacije (NP-BBI) podrazumijeva se izgradnja svjetlovodne infrastrukture do ciljanih naselja u prigradskim i ruralnim područjima. Tu prije svega mislim na udaljena područja koja nisu u fokusu telekom operatera, a koja će im postati zanimljiva kada izgradimo svu potrebnu infrastrukturu kako bi oni mogli osigurati priključke i brzi internet krajnjim korisnicima. Izuzetno mi je drago što ovako veliki projekt možemo predstaviti u Vinkovcima, gdje djeluje jedini centar za obuku kadrova za rad na svjetlovodnim mrežama u državi. Posla će, dakle, biti jako puno u narednom periodu i trebat će nam ljudi koji će ga moći odraditi te je sinergija s vinkovačkim centrom za obuku od velike obostrane koristi“, objasnio je Tomislav Ignjačić, rukovoditelj Ureda za projekte financirane EU sredstvima u tvrtki Odašiljači i veze, zadužen za provedbu ovoga projekta.

Vinkovački Edukacijski centar za svjetlovodne tehnologije, naglašava zamjenik gradonačelnika Josip Romić, već je prepoznat kao rasadnik znanja na nivou cijele Hrvatske pa i šire. Tvrtke iz cijele zemlje, dodaje, imaju priliku poslati svoje djelatnike na edukacije u Vinkovce kako bi u konačnici bile spremne javiti se na natječaje za projekte koji se odnose na razvoj i izgradnju optičke infrastrukture.

„Sama današnja prezentacija ovako velikog nacionalnog projekta u našem gradu dokaz je da je pokretanje Centra bio pun pogodak i da u istom radimo odličan posao. Moram podsjetiti i kako smo na svibanjskoj svjetskoj FTTH konferenciji održanoj u Beču predstavljeni kao primjer dobre prakse i jedini edukativni centar pokrenut od strane lokalne zajednice u Europi. S prenošenjem novih znanja i vještina kroz osposobljavanje polaznika za tržište rada nastavljamo uskoro, nakon što su do sada održana već četiri ciklusa obuke koja traje pet dana odnosno 40 sati“, poručio je Romić.

Prezentaciju strateškog projekta izgradnje nacionalne optičke infrastrukture OiV je proveo uz tehničku i organizacijsku pomoć Tehnološkog parka Vinkovci,pod čijim okriljem djeluje vinkovački Edukacijski centar za svjetlovodne tehnologije. Direktor Tehnološkog parka Josip Gilja rekao je kako je današnja prezentacija poslužila prije svega kako bi gospodarstvenici iz čak četiri slavonske županije dobili informacije o provedbi projekta.

Foto: Grad Vinkovci

„Na prezentaciju smo pozvali predstavnike tvrtki koje su izvođači radova na izgradnji svih vrsta infrastrukture – vodovodne, plinske, kanalizacijske, električne, telekomunikacijske i drugih odnosno sve tvrtke koje imaju građevinsku operativu za infrastrukturnu izgradnju. Cilj je bio upoznati ih s terminskim planom pripreme i organizacije projekta, prilici i načinu sudjelovanja na predstojećim natječajima te im osigurati informacije o neophodnim pripremama vlastitog operativnog kapaciteta koje treba napraviti prije natječaja i početka izvođenja radova. Također, ovom prigodom mogli su pogledati izložbu opreme i alata koji se koriste u montiranju optičkih instalacija, ali i poslušati predstavnike Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji su održali radionicu na kojoj je govora bilo o načinu na koji poduzetnici mogu povlačiti sredstva za prekvalifikaciju onih djelatnika koji nisu kvalificirani za rad na ovakvim poslovima“, istaknuo je Gilja.

Inače, trenutno jedini hrvatski Edukacijski centra za svjetlovodne tehnologije otvoren je u Vinkovcima u siječnju ove godine na inicijativu Grada Vinkovaca i Tehnološkog parka Vinkovci. Naime, analizom tržišta, u gradu na Bosutu došli su do spoznaje da ne postoji dovoljno specijaliziranih kadrova za ovakve poslove na našem području te su odlučili otvoriti trening centar gdje bi svi zainteresirani stekli određena specijalizirana znanja i vještine kako bi bili konkurenti na sve zahtjevnijem tržištu rada, navodi se u priopćenju za medije iz Grada Vinkovaca.