Vijećnici Gradskog vijeća Vukovara raspravljali o niz tema, na Aktualnom satu pitanja od parkinga do mirne reintegracije

Foto: Đuro Karalić

Vijećnici Gradskog vijeća Vukovara raspravljali su na današnjoj sjednici o niz aktualnih tema, a posebice zanimanje vijećnika uobičajeno je pobudio Aktualni sat tijekom kojega je gradonačelniku Ivanu Penavi postavljen niz pitanja.

Vijećnik Domagoj Bilić (DP) upitao je kada će biti povezan centar grada s Adicom i kako taj projekt napreduje na što mu je gradonačelnik Penava odgovorio kako nažalost, i sedam godina od početka radova na tom projektu, oni još uvijek nisu završili, ali se kraj nazire.

“Do srpnja će ovaj projekt u svoje dvije faze biti završen te nas raduje kako ćemo imati novu šetnicu uz Vuku od željezničkog mosta, skoro do same Adice“, rekao je gradonačelnik dodajući kako do kraja 2025. godine treba biti završena i nova faza projekta, od ušća Vuke do stare klaonice čime će se dobiti nova obaloutvrda, 10 novih hektara zemlje ispod Franjevačkog samostana i lukobran dugačak 700 metara.

Vijećnika Radivoja Đurića (DP) zanimao je postupak energetske obnove višestambenih zgrada odnosno na koji način pojedina zgrada dođe na red za obnovu.

Penava je pojasnio kako za energetsku obnovu inicijativu mora pokrenuti predstavnik suvlasnika te skupiti određeni broj potpisa te s inicijativom ići prema gradskoj tvrtki Tehnostan ukoliko je ona upravitelj višestambene zgrade. Tehnostan nakon toga preuzima izradu projektne dokumentacije. Predstavnici stanara zgrada čiji su suvlasnici zainteresirani za energetsku obnovu slobodno se mogu obratiti Tehnostanu kako bi saznali više informacija i način na koji se prijavljuje na natječaj.

Vijećnik Vedran Vuleta (HS) upitao je što je sa obnovom i nadogradnjom vukovarskih osnovnih škola, s obzirom da je Grad Vukovar osigurao sredstva za nadogradnju dva objekta Dječjeg vrtića Vukovar 1., a uskoro kreće i sličan poziv za osnovne škole.

Zamjenik gradonačelnika Filip Sušac je odgovorio kako je shodno pozivu koji predstoji, Grad spreman za izgradnju, proširenje i dogradnju OŠ Mitnica i OŠ Antuna Bauera. Također Grad Vukovar ima spremnu dokumentaciju za energetsku obnovu OŠ Blage Zadre.

Vijećnik Sava Manojlović (DP) upitao je zašto se poništava natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta, na što je gradonačelnik Penava pojasnio kako je u postupku utvrđen niz nelogičnosti te je odlučeno da se natječaj poništi kako nitko ne bi kazneno odgovarao za donesene odluke. S poljoprivrednicima je održan sastanak na kojem su ih stručne službe upoznale s nastalom situacijom, a Grad Vukovar je dopis uputio i prema DORH-u, koji dalje traži očitovanje resornog ministarstva, rekao je Penava.

Vijećnik Nenad Bučko (HNS) također se osvrnuo na donošenje Odluke o poništenju Odluke o raspisivanju javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Vukovara i Javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Vukovara podsjetivši kako je još u rujnu prošle godine upozoravao kako je najčistije poništiti natječaj, ali ga se nije slušalo i sada je situacija takva kakva je.

Vijećnik Srđan Milaković (DSS)  rekao je kako su nakon mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja pripadnici srpske zajednice aktivno participirali na visokim pozicijama u sredinama u kojima žive te je upitao zašto to i danas nije tako.

U odgovoru, gradonačelnik Penava je rekao kako je riječ o izuzetno teškoj povijesti, ratnim stradanjima te kako poštuje trud i doprinos svih uključenih u proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, kada su obje strane morale zatomiti emocije i iznaći kompromis za daljnji suživot. “Ne želeći ulaziti u političku raspravu na temu tko je kome i šta trebao dati, želim reći kako su poduzetnici i poduzetništvo, perjanice koje tu dominiraju, a predstavnici su srpske nacionalne manjine, neki znak pobjede i uspješnosti procesa mirne reintegracije”, rekao je Penava i dodao kako pritom misli na Slobodana Aleksića, Nebojšu Šarca i druge poduzetnice srpske nacionalnosti.

Vijećnika Igora Naletilića (DP) zanimalo je kada će parking na staroj tržnici biti pušten u promet.

Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig rekao je kako su na navedenom mjestu sanirane udarne rupe koje su postojale na tom prostoru, do kraja sljedećeg tjedna će biti postavljena i oprema za naplatu te će parking biti pušten u promet.