Vinkovci povećali izdvajanja za udruge, naglasak na radu s mladima

Foto: Grad Vinkovci

Vinkovačke udruge koje rade s mladima i za mlade u ovoj će godini imati još veću potporu Grada Vinkovaca u svim svojim aktivnostima, najavljeno je iz vinkovačke gradske uprave uz podsjećanje kako je u gradskom proračunu za 2023. godinu za programe, projekte i aktivnosti udruga u području socijalne i zdravstvene skrbi, humanitarnog djelovanja, rada s mladima i udruga proisteklih iz Domovinskog rata osigurano 113.000 eura (850.000 kuna), što je za 26.500 eura (200.000 kuna) više u odnosu na prošlu godinu.

Jedan od glavnih razloga povećanja sredstava namijenjenih za ovu svrhu, naglašava pročelnica gradskog Upravnog odjela društvenih djelatnosti Andrea Vinković, upravo je to što u narednom razdoblju u Vinkovcima stavljaju poseban naglasak na udruge koje rade s mladima.

„Želimo na ovaj način doprijeti do mladih ljudi i financirati programe i projekte koje oni smatraju važnima i potrebnima. Nedavno smo radili i upitnik namijenjen upravo mladim ljudima, a čije će rezultate predstaviti Savjet mladih Grada Vinkovaca. Tako smo pobliže odredili područja koja ćemo financirati putem ovog natječaja, a koja se tiču mladih ljudi. Prema samom upitniku odnosno prema onome što su mladi putem istog tražili, vidljivo je kako ćemo posebnu pozornost morati posvetiti programima koji se odnose na mentalno zdravlje mlađe populacije“, ističe Vinković.

Uz nezaobilazno podizanje kvalitete života na lokalnoj razini, udruge su, tvrdi pročelnica, vrlo važan čimbenik i u povezivanju Grada i gradskih ustanova s građanima. Na službenim stranicama Grada Vinkovaca, podsjeća, objavljen je i javni natječaj za dodjelu financijskih potpora udrugama koje u narednih mjesec dana, do 3. ožujka, mogu prijaviti programe i projekte koji se temelje na potrebama zajednice, a prema načelima djelovanja za opće dobro.

„Putem ovog natječaja, osim udruga mladih, podupiremo i rad udruga koje okupljaju osobe s invaliditetom, osobe oboljele od kroničnih i drugih bolesti, braniteljske udruge, udruge koje okupljaju umirovljenike i svi one su nam od velike pomoći u pripremi i kreiranju javnih politika. Moram posebno naglasiti i kako se dio naših udruga okrenuo drugim izvorima financiranja odnosno korištenju EU sredstava za svoje programe, na čemu prije svega možemo zahvalitiAgenciji za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA čiji su djelatnici uvijek na raspolaganju udrugama. Postoje velike mogućnosti financiranja iz europskih fondova i to svakako treba iskoristiti jer samim time sredstva Grada oslobađamo za programe za koje postoji potreba, ali ne i mogućnost financiranja iz drugih izvora“, objašnjava Andrea Vinković.

U proteklom periodu je 11 gradskih udruga uz pomoć VIA-e koristilo europska sredstva za svoje programe, kroz koje je posao pronašlo pedesetak osoba. Od projekata koji su trenutno u provedbi ističu se projekt „Osnaživanjem partnerstva i znanja razlika je manja“ udruge Mladi protiv gladi, projekt „Konj prijatelj i učitelj“ Konjičkog kluba Satir u kojem sudjeluju učenici pet vinkovačkih osnovnih škola, projekt „Roditelji bez straha-podrška suvremenom roditeljstvu“ udruge Agape-Bezuvjetna ljubav te projekt „Nauči, Uoči, Reagiraj“ koji provodi Društvo Naša djeca Vinkovci s partnerima, a koji za cilj ima jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva na području grada Vinkovaca, navodi se u priopćenju.

Foto: Grad Vinkovci