Dan otvorenih vrata Bubamare u znaku skorog otvorenja Buba bara

VINKOVCI, U sklopu Dana otvorenih vrata Udruge osobe s invaliditetom „Bubamara“ Vinkovci u srijedu je u toj udruzi koja okuplja oko 1400 korisnika predstavljen projekt otvorenja vlastite kafeterije pod nazivom „Buba bar“ koja će biti prva takve vrste u Hrvatskoj, a zapošljavat će pet osoba s Downovim sindronom, korisnika udruge.

“Današnji dan je prilika i da građani Vinkovaca dragovoljnim prilozima potpomognu rad naše udruge odnosno što skorije otvaranje kafeterije “Buba bar””, kazala je stručna suradnica u “Bubamari” Roberta Mesić.

Dodala je kako će u Buba baru, uz osobe s Downovim sindromom, raditi i njihovi asistenti.

“Želja nam je da na ovaj način takve osobe nađu svoj prvi posao. Međutim, s obzirom da su hrvatski zakoni takvi kakvi jesu i predviđaju da osobe s invaliditetom kada dobiju svoj prvi prihod gube pravo na invalidninu, morat ćemo Buba bar usmjeriti i pretvoriti ga u simbol borbe protiv loših zakona”, navela je.

Ideju za otvaranja bara u koje bi goste posluživale osobe s Downovim sindromom u Bubamari su dobili prije dvije godine prilikom posjete Škotskoj. Tada su posjetili i jedan bar gdje su goste posluživale osobe s Downovim sindromom. Od domaćina su saznali i kako su ubrzo po otvaranju toga bara i ostali ugostitelji krenuli u potragu za osobama s invaliditetom kako bi ih zaposlili u svom kafiću. Sve to viđeno u Škotskoj odlučili su prenijeti i u Vinkovce.

Buba bar nalazit će se u zgradi u Vatrogasnoj ulici kojoj je sjedište i udruge, a o datumu otvorenja javnost će biti naknadno izvješćena, poručuju iz udruge čiji su Dan otvorenih dana dolaskom uveličali i igrači vodstvo Cibalije, vinkovačkog nogometnog prvoligaša. Prigodnom programu nazočni su bili i gradonačelnik Vinkovaca Mladen Karlić i njegov zamjenik Ivan Bosančić.

ĐURO KARALIĆ