Energetska obnova zgrada u vukovarskom naselju Rupe

Foto: www.vukovar.hr

VUKOVAR, Poslije niza godina tijekom kojih su se stanari vukovarskog naselja Rupe susretali sa raznim problemima provedena je energetska obnova zgrada u tome naselju.  Tim povodom to naselje obišao je i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava sa suradnicima koji je tom prilikom izrazio zadovoljstvo nastavkom projekta kojim se nastavlja uspješna suradnja Grada Vukovara, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te tvrtke Tehnostan d.o.o.

 „U značajnoj mjeri uspjeli smo izmijeniti izgled višestambenih objekata i izgled grada, ali ne samo to, najvažnije je da smo uspjeli utjecati na ono što je stanarima značajno – visinu računa za toplinsku energiju, unaprijediti ambijent prostora u kojem borave u estetskom, ali i zdravstvenom smislu. Prokišnjavanje i plijesan je za stanare ovih zgrada sada prošlost.” rekao je Penava.

Direktor tvrtke Tehnostan Kristijan Lovrenščak istaknuo je da se najprije primarnim pregledom trebalo utvrditi gdje se mogu ostvariti potrebne uštede, no prilikom energetske obnove neophodno je bilo ugraditi toplinsku fasadu na zgradama te obnoviti ravni krov sa zamjenom hidro izolacije.

 „Obnovljene zgrade nekada su bile u energetskom razredu E, dok su sada u energetskom razredu B, a i sami stanari će na svojim računima uočiti razlike te je pohvalno da su upravo oni uz neznatno povećanje pričuve investirali u svoj životni prostor”, rekao je Lovrenščak.

Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček dodao je kako je Grad Vukovar u posljednje 4 godine uložio 4 milijuna kuna u sufinanciranje energetske obnove višestambenih zgrada.

„Imamo informaciju iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da će ove godine krenuti energetska obnova obiteljskih kuća te smo za tu namjenu osigurali milijun kuna”,  naglasio je Pavliček.