Veleposlanik Južnoafričke Republike Pieter Vermeulen u posjeti Vukovaru

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Veleposlanik Južnoafričke Republike Pieter Vermeulen posjetio je Vukovar te tom prilikom razgovarao sa gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom. Poslije razgovora Penava je rekao kako je tijekom razgovora bilo riječi o tome na koji način bi si mogli uzajamno pomoći.

„Ukoliko nam se ukaže prigoda za suradnju s Južnoafričkom Republikom, naravno da ćemo je iskoristiti. Prednost svakako treba dati gospodarstvu i interesnim sferama u tom smislu. Svi težimo IT sektoru i njegovom razvoju i tu možemo tražiti prostor za suradnju, ali surađivati možemo i na svim ostalim područjima u kojima se to pokaže mogućim. Trebamo biti otvoreni za suradnju s državama i ljudima koje do sada nismo poznavali“, rekao je Penava.

Novinarima se obratio i Vermeulen koji je rekao kako je u Vukovar došao kako bi doznao kako i na koji način se Vukovar nosi sa svojom prošlošću i izazovima te vidi postoje li kakve sličnosti.

„Mi ove godine slavimo 25. obljetnicu naše slobode, a Hrvatska je slobodna država tek nešto više. Sličnost je također što moramo povećavati zaposlenost, zadržavati ljude i okrenuti se IT sektoru. Još jednu sličnost pronalazim u tome što na temelju teške prošlosti možemo graditi turističku ponudu“, rekao je Vermeulen.