Započeo 3. Media In Time Festival: Dodijeljene nagrade HND-a za lokalno novinarstvo

Foto: Ivan Matić

Uvodnom riječi predsjednika Centra za kulturu medija Željka Draženovića i otvorenjem panel diskusije na temu ”Mali mediji, velike teme”, danas, 2. rujna 2022., u prostorima etnološkog odjela Gradskog muzeja Vinkovci započelo je 3. izdanje novinarskog festivala Media In Time koje se održava u organizaciji Centra za kulturu medija iz Vinkovaca i novog partnera, Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku.

“Svjesni smo izazova s kojima se susreću lokalni mediji pa smo upravo zato htjeli njima odati jednu vrstu priznanja”, istaknuo je Draženović.

O tome kako nastaju velike priče u „malim” medijima te koji su izazovi, a koje prednosti rada u istima, razgovarali su novinari koji ih stvaraju: predsjednica Europske federacije novinara i Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever, direktor i glavni urednik portala virovitica.net i dopredsjednik Hrvatskog novinarskog društva Goran Gazdek, dopisinik BBC-a iz Beograda i nekadašnji novinar beogradske medijske kuće B92 Aleksandar Miladinović te novinarka Hrvatskog radija Vukovar i dobitnica nagrade “Siniša Glavašević” Marija Molnar.

“Velike priče u malim medijima nastaju kad ih veliki mediji prenesu”, istaknuo je direktor i glavni urednik portala virovitica.net Goran Gazdek i dodao kako problemom smatra pronalazak ljudi koji su voljni raditi za lokalni medij.

Novinarka Hrvatskog radija Vukovar Marija Molnar također je istaknula značaj lokalnih medija zahvaljujući kojima, naizgled male priče, postaju velike i nerijetko dođu i do nacionalnih medija.

Nakon panela, održana je svečanost dodjele nagrada Hrvatskog novinarskog društva za najbolje lokalne novinarske radove, koje nose imena dvojice iznimnih hrvatskih novinara, Anđelka Ercega i Siniše Glavaševića. Riječ je o nagradi koju je inicirao Centar za kulturu medija. Značajna je ovo nagrada kojoj je cilj odati priznanje novinarima koji samoprijegorno i profesionalno rade novinarski posao u lokalnim medijima, a znaju ostati u sjeni kolega koji se bave temama nacionalnog predznaka.

“Lokalni mediji zavrjeđuju biti nacionalna tema”, uvodno je rekao predsjednik HND-a Hrvoje Zovko i dodao kako se ovim nagradama odaje priznanje za životno djelo Siniši Glavaševiću i Anđelku Ercegu, velikanima koji su cijeli svoj život posvetili novinarstvu.

Nagradu u kategoriji tisak dobili su Darko Baronica, novinar Pakračkog lista, i Vinko Vuković, novinar Slobodne Dalmacije. U kategoriji internet dobitnica je Željka Gavranović s portala SBplus i Miroslav Šantek (tekst objavljen na PS portalu), dok je nagradu za radijsko novinarstvo dobila novinarka Hrvatskog radio Vukovara Marija Molnar. Za televizijsko novinarstvo nagrađene su lokalne priče Kristine Čirjak s RTL-a i Matka Saltarića s Libertas televizije. Media In Time festival novinarstva bit će stalno mjesto njihovih dodjela i u budućnosti.

“Iznimno sam ponosan jer sam dobio nagradu čovjeka koji mi je bio idol kad sam počeo svoju novinarsku karijeru i upravo zato je važno da je HND pružio priliku za ovakvu nagradu” – izjavio je Vinko Vuković, novinar Slobodne Dalmacije.

“Želim da i ovdje prisutni studenti shvate kako se vrijedi truditi za ovakvu nagradu na koju sam vrlo ponosan”, ističe Darko Baronica, novinar Pakračkog lista.

Nakon dodijeljenih nagrada za najbolje lokalne novinarske radove, otvorena je izložba „Franjo Fuis: od stripa do kazališta i filma i natrag” Veljka Krulčića, koja je u Vinkovcima postavljena u sklopu suradnje Media In Time festivala i Fra Ma Fu festivala reportaže i reportera koji će se ove godine, u osmom izdanju, održati od 7. do 9. listopada u Daruvaru. U subotu se Media in Time festival nastavlja predavanjem i panel raspravom na temu lažnih vijesti koja se održava u Vukovaru.

AUTOR: Centar za kulturu medija