Panel diskusijom o lažnim vijestima u Vukovaru završio 3. Media In Time festival novinarstva

Foto: Đuro Karalić

Panel diskusijom „Lažne vijesti – kako se boriti protiv”, održanoj u prostoru vukovarskog Veleučilišta Lavoslava Ružičke, danas je završio 3. Media In Time festival novinarstva koji se protekla dva dana održavao u Vinkovcima i Vukovaru u organizaciji Centra za kulturu medija iz Vinkovaca uz poruku kako hrvatsko društvo i institucije još uvijek poprilično nedovoljno ne razumiju potrebe i navike mladih naraštaja kada su u pitanju mediji.

“Stvari se mijenjaju strahovitom brzinom . Mi ne stignemo educirati edukatore koji bi trebali mladima pojasniti neke stvari. Kako da učiteljica u trećem razredu osnovne škole pojasniti učenicima što je to Tik tok i kako funkcionira kada oni o tome znaju puno više od nje”, kazao je predsjednik Vijeća i ravnatelj Agencije za elektroničke medije, Josip Popovac.

Po mišljenju predsjednice Europske federacije novinara i Sindikata novinara Hrvatske Maje Sever “promašili smo cijeli nogomet”. “Moramo naučiti kako plasirati medijski sadržaj mladima. Ukoliko to ne učinimo prepustit ćemo mlade naraštaje da ih odgajaju tabloidi”, kazala je kako javni srevis u Hrvatskoj uopće ne razumije što se događa na medijskoj sceni kada su u pitanju mladi koje, kako je zaključila, ne treba mijenjati nego treba mijenjati nas, novinare i medije.

Po mišljenju dopredsjednika Hrvatskog novinarskog društva, nekadašnjeg glavnog urednika Novog lista, Branka Mijića, stvari u Hrvatskoj po pitanju dezinformacija i lažnih vijesti ne stoje tako loše kao u drugim država, ali mogućnost da se “sklizne” prema tomu, i nije tako mala.

“U Hrvatskoj nema slobode mišljenja, nema slobodnog novinarstva, nema slobodnog novinarskog razmišljanja jer čim to pokušaš odmah te stavljaju na “led” jer im remetiš poredak koji su oni zamislili kako bi trebao funkcionirati”, kazao je Mijić.

O stanju u medijima u Srbiji, govorio je dopisnik BBC-a iz Beograda Aleksandar Miladinović rekavši kako se dobar dio medija nalazi pod nekom vrstom kontrole, političkom, marketinškom ili vlasničkom pojedinih moćnika te kako je u takvom ozračju jako teško boriti se za kvalitetno novinarstvo koje građanima jedino može ponuditi istinitu informaciju.

Uoči panel diskusije koja je započela prezentacijom mladog vinkovačkog informatičara Davida Budaya, stručnjaka za OSINT (podatke otvorenog koda) odnosno pronalaženje informacija iz javno dostupnih izvora, predavanje “Kako i zašto se produciraju i šire dezinformacije i lažne vijesti?” održao je komunikacijski i medijski stručnjak Tomislav Levak, predavač na Akademiji za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera iz Osijeka.

Prvoga dana festivala održanog u Vinkovcima dodijeljene su nedavno ustanovljene nagrade Hrvatskog novinarskog društva za lokalne medije te održana panel diskusija na temu “”Mali” mediji, velike teme” uz sudjelovanje novinara i medijskih stručnjaka iz Hrvatske i Srbije.