U Vukovaru otvorena punionica meda kapaciteta tona meda dnevno

Foto: Grad Vukovar

VUKOVAR, Vukovarska tvrtka „Api Greem“ otvorila je prvu punionicu meda u Vukovarsko – srijemskoj županiji po HACCP standardima koja će poslovati u Poduzetničkom inkubatoru Vukovar – BIC. Direktorica tvrtke Božena Miličević kazala je kako će punionica meda otkupljivati med od medara iz Vukovara ali i Vukovarsko – srijemske županije, pa i šire, te da će ona pomoći u podizanju kvalitete proizvoda. Najavila je kako će tvrtka za potrebe punice otkupljivati med od registriranih pčelara.

„Želimo podignuti razinu kvalitete proizvoda i okupiti pčelare na području grada Vukovara i šire. Podržavamo nacionalnu teglicu i sustav od košnice do stola i na taj način ćemo funkcionirati. Med otkupljujemo i šaljemo na analizu u Hrvatsku agenciju za poljoprivredu i hranu i surađivat ćemo s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar jer ne provode se sve analize za kontrolu hrane u Osijeku“, rekla je Miličević.

Foto: Ivan Matić

Pojasnila je kako će po otkupu meda od pčelara on biti pakiran u njihovoj punionici s etiketom tvrtke „Api Green“. Međutim, na svakoj staklenki će biti serijski broj pomoću kojega će se, uz pomoć aplikacije, moći saznati čiji je med, s kojeg OPG-a dolazi, kada je vrcan kao i svi drugi potrebni podaci. Na taj način, kako je istaknula Miličević, kupci će znati što jedu i biti sigurni da med koji jedu jeste hrvatski. Napomenula je i kako se med u jako puno situacija miješa sa drugim vrstama meda ali i uvozi sa svih strana tako da kupci zapravo vrlo često niti ne znaju što jedu,

„Tvrtka „Api Green“ u svrhu podizanja kvalitete meda na veću razinu će otkupljivati med od registriranih pčelara, kontrolirati ga te kao takvog ga plasirati na tržište. Za obične ljude ova punionica meda možda je samo mali objekt, no za sve pčelare, kako su mi prenijeli, ona ima iznimno značenje. Pokazuje to i interes od pčelara koji nam se već javljaju i zainteresirani su za suradnju“, kazala je Miličević.

Foto: Grad Vukovar

U punionicu je uloženo gotovo 25 tisuće eura, a maksimalan je kapacitet punionice tona meda dnevno. Ipak, s obzirom na stanje na terenu Miličević kaže kako su svjesni da taj kapacitet neće niti izbliza biti popunjen. Prije pet godina iskoristili su i poticaje Ministarstva poljoprivrede za kupovinu potrebne opreme.  

„Možda upravo i ova naša punionica podigne broj pčelara u Vukovaru i županiji. Naime, većina njih se pčelarstvom bavi kao hobijem uz neki drugi posao. Svega nekoliko njih od toga posla zapravo živi. Vjerujem kako ćemo za godinu ili dvije imati puno uređeniju situaciju kada je riječ o prodaji meda na području Vukovara i Vukovarsko – srijemske županije“, zaključila je Miličević.