Predstavljena knjige Ivice Aničića “Rockanje u Vinkovcima” i dvostruki istoimeni CD s čak 46 pjesama

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, U vinkovačkom Blues & Rock Clubu Hendrix večeras je predstavljena knjiga Ivice Aničića “Rockanje u Vinkovcima” s osvrtom na živu glazbenu scenu u gradu na Bosutu 80-tih godina prošloga stoljeća, a uz knjigu predstavljen je i istoimeni CD s čak 46 pjesama bendova koji su svojim djelovanjem ostavili neizbrisivi trag na tadašnjoj rock i punk sceni.

„Ovo je pripovjedačka rock’n’roll poslastica nastala nakon niza razgovora, poruka, kava i piva s akterima tadašnje scene. Kako su se pojedini bendovi pojavljivali na sceni, tako su oni kronološki i navedeni“, ispričao je autor knjige Ivica Aničić dodajući kako su Vinkovci u to vrijeme bili najveća „garaža na svijetu” u kojem je odjekivao čisti rock zvuk, a punk rock bendovi tog vremena, kasnije će se pokazati, ostavili su neizmjeran trag.

“Uz Rijeku, Zagreb i Beograd, Vinkovci su imali najkreativniju generaciju ove vrste glazbe”, kazao je Aničić priznavši kako je on s ekipom više skitao po tribinama tadašnjeg Dinama odnosno Cibalije, no itekako se sjeća punk rock scene, koncerata u Omladinskom domu, vinkovačkih motorista… 

Po njegovim riječima, sve je počelo s “Pogreb X” i “Užasom”, a kasnije su došli “Kaotične duše”, “Majke”, “Nepopravljivi”, Satan Panonski odnosno Ivica Čuljak, “Pokvarena mašta”, “Špilšil”, “The Karambol” i brojni drugi.

O knjizi su govorili i lektorica i urednica Lilijana Radobuljac, Dražen Švagelj iz Ogranka Matice hrvatske Vinkovci u čijoj je nakladi knjiga izdana, kritičar Zoran Tučkar te radijski urednik Goran Čelig i direktor Croatia Recordsa koja je izdala dvostruki CD Želimir Babogredac.

“Čitajući knjigu i slušajući CD vidim jednu ozbiljnost i sve to govori da se ovdje u Vinkovcima glazba slušala na jedan poseban način. To je posebnost Vinkovaca i svih nas koji smo tu”, kazao je Babogredac.

Nakon promocije, upriličena je i živa svirka nekih od bendova kroz čiju su se glazbu brojni posjetitelji mogli prisjetiti vremena u kojem su Vinkovci žarili i palili rock i punk scenom ondašnje države, “od Vardara pa do Triglava”.