Josip Štorek, ceranski općinski načelnik: Zadobiveno povjerenje mještana Cerne i Šiškovaca ne mislimo iznevjeriti

Foto: Đuro Karalić

CERNA, Cerna ima svoje prirodne i gospodarske potencijale koje treba iskoristiti i podignuti na višu razinu nego što je to bilo sada kako bi bilo još ugodnije i bolje mjesto za život naših mještana, ali i svih onih koji se doseliti u Cerni, započinje razgovor mladi načelnik Općine Cerna Josip Štorek, HSS-ovac koji je na svibanjskim lokalnim izborima, pomalo iznenađujuće, “iz sedla” izbacio HDZ-ovog Gorana Begovića.

Iako, mišljenja je ovaj 30-godišnjak, pobjeda nad HDZ-om u Cerni i nije bila stvar slučajnosti i mogla se predosjetiti u raspoloženju samih mještana ove općine koju uz Cernu čine i Šiškovci. “U ova četiri mjeseca od izbora uspjeli smo pohvatati konce, a na sreću u općinskoj blagajni smo zatekli povoljno stanje, tako da nam je i to olakšalo početak rada, iako smo, s druge strane, ostali neugodno iznenađeno nekim drugim stvarima”, priča načelnik Štorek dodajući kako se to prvenstveno odnosi pripremu projekata za EU fondove. “Toga je moralo biti, a nismo ih zatekli. Cerna nije mala općina i potrebe su velike i stoga nas je zato i začudilo da se tako malo ili gotovo nikako nije radilo na povlačenju novca iz EU fondova, a mogućnosti su velike”, priča navodeći kako prema posljednjem popisu stanovništva u Cerni i Šiškovcima živi oko 4.600 stanovnika, a uvjeren je kako i danas, iako je bilo i tu iseljavanja, taj broj nije puno manji.

“Prijavili smo na mjeru 7.4. izgradnju sportsko-rekreacijskog centra vrijednosti nešto veće od devet milijuna kuna, a u fazi smo i izrade projektne dokumentacije za gradnju dječjeg vrtića, kojega planiramo prijaviti na EU fondove”, kaže Štorek navodeći kako su u tijeku i pripreme za tehnički pregled Doma kulture u Šiškovcima u kojima se do kraja godine planira asfaltirati i veći dio cesta, a u budućnosti u planu je rekonstrukcija postojećih pješačkih staza na području i Šiškovaca i Cerne.

Foto: Đuro Karalić

Štorek velike nade polaže i u industrijsku zonu Zagrađe koja međutim još uvijek nije uređena na način na koji bi trebalo što je, kako kaže, bio i razlog zašto je iz Cerne u Gradište preselila velika kompanija Multinorm. “Zbog toga smo jako ogorčeni jer mislimo da si to općinske vlasti nisu smjele priuštiti. Mi smo ovu zonu stavili u prioritete i pristupili procesu izgradnje infrastrukture za dodatne placeve za koje je već iskazan interes pojedinih ulagača”, poručuje dodajući kako priliku za razvoj vidi i u poticanju razvoja turizma. “Ne zovu nas bez razloga slavonskom Venecijom. Cerna se, ne treba zaboraviti , nalazi na čak pet rijeka nad kojima se nadvilo devet mostova okruženih bogatom florom i faunom”, kaže rekavši kako će sve to, pa i puno toga više, biti vidljivo i u monografiji mjesta koja je u pripremi, a svjetlo dana trebala bi ugledati u vrijeme Adventa koji bi, ukoliko sve bude po planu, po prvi puta ove godine kao manifestacija trebao zaživjeti i u općini Cerna.

Foto: Danijel Gurov

“Želimo našim mještanima pružiti u vrijeme Adventa dodatne sadržaje koji će ih zabaviti i opustiti, a našim OPG-ovima i obrtima i mogućnost za dodatnu zaradu. Imamo 31 trgovačko društvo, 72 obrta i 150 aktivnih OPG-ova koji će, uvjeren sam, imati što ponuditi na prvom Adventu u Cerni”, navodi dodajući kako Općina raznim mjerama potiče razvoj Cerne i Šiškovcima te tako kroz program poticaja za stambeno zbrinjavanje obitelji prilikom stjecanja prve nekretnine dodjeljuje jednokratno 20.000 kuna za kupovinu ili izgradnju kuće, a koja će od iduće godine biti dignuta na razinu 30.000 kuna. “Mlade obitelji do 40 godina starosti oslobađamo plaćanja komunalnog doprinosa, prilikom rođenja prvog djeteta isplaćujemo dar u iznosu 2.500 kuna, za drugo dijete 3.500, a za treće dijete 4.500 kuna, a i to namjeravamo korigirati naviše u idućoj godini”, kaže ceranski načelnik dodajući kako su općinske vlasti za ove školske godine za svu osnovnoškolsku djecu, a takvih je u općini 307, nabavile bilježnice, radne bilježnice, mape i ostali pribor dok se srednjoškolcima isplaćuje jednokratno 750 kuna.

“Mislim da imamo jako velikog potencijala, a želja za napretkom ne manjka nam. Imamo priliku u naredne četiri godine dokazati i sebi i mještanima Cerne i Šiškovaca da nisu pogriješili kada su nas izabrali da obnašamo vlast. Četiri godine brzo će proći i želimo ih opravdati dobrim projektima koji će biti od koristi oba naša mjesta. Vjerujem da svi mještani naše općine žele bolje uvjete života, dostupan vrtić, bolju perspektivu za mlade, a starima ugodnu starost. Idemo u tom pravcu. Zadobiveno povjerenje mještana i Cerne i Šiškovaca ne mislimo iznevjeriti”, poručuje načelnik Općine Cerna Josip Štorek.

Foto: Đuro Karalić