U Vukovaru otvoren Mađarski dom

VUKOVAR, Predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner i predsjednik Nacionalne skupštine Mađarske Laszlo Koever otvorili su u Vukovaru Mađarski dom koji je izgrađen sredstvima Mađarske, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara.

“I otvaranje ovoga Mađarskog doma pokazuje koliko Hrvatska brine o svojim manjinama i njihovoj kulturi. Manjine su nešto što obogaćuje i većinski narod”, rekao je tom prilikom Reiner.

Govoreći o značaju Mađarskog doma u Vukovaru Koever je rekao kako će on biti okupljalište Mađara iz Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije ali i svojevrsna učiteljica jer će govoriti o mađarskoj kulturi i tradiciji. Prema riječima predsjednice Udruge Mađara Grada Vukovara Rozalije Jakumetović Mađarski dom će biti otvoren za sve građane koji će željeti saznati više o mađarskoj tradiciji i kulturi, ali i mjesto gdje će moći isprobati mađarsku kuhinju i slastice.

“Realizacija ovoga projekta započela je tijekom 2013. godine kada je Vlada Mađarske kupila jednu devastiranu kuću koju smo i obnovili sredstvima naše matične države. Potom se u realizaciju projekta uključila i Vukovarsko-srijemska županija kao i Grad Vukovar koji je izgradio objekt gdje se nalazi etno kuhinja”, rekla je Jakumetović.

Mađarski dom prikazuje jednu tradicionalnu mađarsku kuću gdje se može vidjeti i namještaj kakav je nekada korišten. Unutar doma je i muzej, mađarska soba… Ipak, projekt još nije u cijelosti završen pri čemu Jakumetović ističe kako i u konačnoj realizaciji računaju na podršku matične države ali i županije i Grada Vukovara. Prema zadnjem popisu stanovništva u Vukovaru živi 347 Mađara dok je prije rata ta brojka kretala se oko 2.900. Trenutno u Vukovarsko-srijemskoj živi oko 1.670, a u Hrvatskoj oko 14.000 Mađara.

IVAN MATIĆ