U Vinkovcima obilježen Međunarodni dan nestalih osoba: Hrvatska traga za još 1.892 osobe

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Hrvatska traga još za 1.892 nestale osobe, a riješavanje pitanje njihove sudbine za Hrvatsku je prvorazredno humanitarno pitanje, poručeno je s obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba, upriličenog ove godine u Vinkovcima u organizaciji Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja.

Znamo da službena tijela u Hrvatskoj posjeduju i zapisnike i dokumente koji pokazuju gdje su tijela koja su nakon ubojstava premještana iz primarnih u sekundarne grobnice i zato koristimo svaku prigodu pozvati Srbiju na puni doprinos, na dostavu takvih dokumenata kako bismo pronašli nestale“, rekao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Podno spomen križa na Gradskom groblju položeni su vijenci i zapaljene svijeće dok je u Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služena misa zadušnica, a u Gradskom kazalištu Joze Ivakića održan prigodni skup.

U Gradskom parku, kod spomenika bana Šokčevića, izložene su fotografije osoba nestalih u Domovinskom ratu, a za kojima se još uvijek traga.

„Na nama je stalno apelirati, pa i na današnji dan, moliti ljude da olakšaju teret obiteljima nestalih ali  i sebi jer sigurno nije lako nositi na savjesti činjenicu da netko zna, a ne želi reći sudbinu nestalih“, rekla je predsjednica Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.